videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Europarlamentarci: Važno ispuniti uvjete za stjecanje kandidatskog statusa

Kandidatski status Bosna i Hercegovina steći će nakon što političari skupe volju i ispune uvjete koji su pred njima već godinama. Poruke su ovo članova Evropskog parlamenta, ali sličnih stavova su i predstavnici građanskog društva naše zemlje. Želja postoji, ali čini se ne i političke volje. 

I dok domaći političari konstantno izražavaju želju za konačnim stjecanjem kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, sami koče taj put. Zaključuju ovo i u Vijeću za provedbu Deklaracije o ustavnim reformama BiH, ali i predstavnici stranke Zeleni u Evropskom parlamentu i Bundestagu, koji su tokom dvodnevne posjete BiH razgovarali i s političarima, ali i s građanima naše zemlje.

Želja za članstvom je uzajamna, poručuju i predstavnici Evropskog parlamenta, ali se na tom putu ipak mora nešto i uraditi.

“Naše ambicije su da približimo Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji. To je stav većine u Evropi i stav evropskih parlamentaraca. Kriteriji moraju biti ispunjeni, a samo lideri mogu to uraditi. Neophodno je uskladiti vanjske politike sa politikama Evropske unije, izvršiti domaće reforme ustava, reforme u oblasti pravosuđa”, poručila je Viola von Cramon-Taubadel, zastupnica Zelenih iz Njemačke u Evropskom parlamentu.

“Za nas je bitno da građani dobiju osjećaj da imaju perpektivu, ali ne možemo ignorisati ovu političku krizu. Upozorili smo političare da oni koče napredak i objasnili im koliko želimo da BiH dobije status kandidata, ali ukoliko budu ispunjeni uslovi”, dodala je Tineke Strik, zestupnica Zelenih iz Nizozemske u Evropskom parlamentu.

Jasno je svima da će ispunjenjem kriterija Ustav BiH biti djelimično promijenjen. Njemački parlamentarci jasno naglašavaju da je Ustav nešto što nije uklesano u kamen i da njegove reforme konstantno traju. Jasno naglašavaju da usklađivanje s međunarodnim pravom, gdje svi imaju jednaka prava, mora biti imperativ. I predstavnici građanskog društva žele jasno da kažu da nisu za podjele, a izražavaju i zadovoljstvo jer su dobili priliku svoje stavove i planove izraziti pred ambasadorima Vijeća za provedbu mira.

“Interes građana Bosne i Hercegovine je na suprotnoj strani od aktuelnih političkih vlasti. Građani Bosne i Hercegovine traže jednu stabilnu, funkcionalnu, demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu, uređenu po principima Evropske unije”, istakao je Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990.

“Vidi se da je promijenjena klima u Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope. Ni konzervativci više ne podržavaju nacionalističke politike. Koje im se plasiraju odavde i od naših susjeda”, naglasio je Ivo Komšić, potpredsjednik HNV-a.

I jedni i drugi zajednički sastanak u Briselu smatraju korakom naprijed, ali bez potpisa kažu niko na provedbu nije obavezan. Deklarativno za, ne znači ništa bez provedbe zaključaka. Izmjene su ključne, a put ka jednakosti je put u budućnost, a dalje podjele samo vraćaju u prošlost.

federalna.ba

europarlamentarci EU Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina novozaraženih preminuli covid-19
0 17.08.2022 13:55
zapošljavanje Slovenija Njemačka Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 15:00
Bisera Turković Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 12:49
Austrija Bosna i Hercegovina saradnja
0 11.08.2022 14:58
covid-19 koronavirus Bosna i Hercegovina novozaraženi
0 10.08.2022 12:25