Euronews zabranjen u Bjelorusiji
(Izvor: Arhiva)

Euronews zabranjen u Bjelorusiji

Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.

"Ministarstvo informiranja isključilo je strani televizijski program Euronews", priopćilo je u ponedjeljak bjelorusko ministarstvo, dodajući da će kanal, čije je sjedište u Francuskoj, biti zamijenjen ruskim programom o Drugom svjetskom ratu.

Odobrenje za emitiranje Euronewsu nije obnovljeno zbog emitiranja reklama na engleskom jeziku umjesto da su prevedene na ruski ili bjeloruski, rekao je glasnogovornik ministarstva za agenciju Ria Novosti. 

Direktor nevladine organizacije "Viasna" Ales Bialiatski upozorio je da Bjelorusija "pada u informacijsku izolaciju, a to režim i želi".

Neovisna novinarka i analitičarka Hanna Liubakova kazala je da je riječ o pokušaju ograničavanja pristupa informacijama, ali i napomenula da je zemlja srećom dobro pokrivena internetom.

Veliki protestni pokret protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka potresao je Bjelorusiju 2020., ali su ga vlasti ugušile konstantnom okrutnom represijom. 

Oporba osporava Lukašenkov reizbor na predsjedničkim izborima u kolovozu prošle godine i traži da on odstupi s vlasti.

federalna.ba/Hina

Bjelorusija Zabrana Euronews
Bjelorusija Aleksandar Lukašenko
0 09.05.2021 10:02
Zabrana SAD mentol cigarete
0 30.04.2021 14:29
Copa Libertadores Sudamericana Zabrana
0 27.04.2021 10:35