EU u drugom kvartalu očekuje isporuku 300 miliona doza vakcina

EU u drugom kvartalu očekuje isporuku 300 miliona doza vakcina

Evropska unija (EU) očekuje da će 300 miliona doza vakcina razvijenih protiv nove vrste koronavirusa biti isporučeno zemljama članicama u drugom kvartalu ove godine.

Nakon sastanka ministara zemalja EU nadležnih za evropske poslove, potpredsjednik Evropske komisije Maros Sefcovic rekao je da farmaceutske kompanije rade na povećanju proizvodnje vakcina protiv COVID-a19.

Navodeći da su neke zemlje dale prijedlog za okupljanje vlastitih kompanija i proizvođača vakcina kako bi povećale svoje proizvodne kapacitete, Sefcovic je izjavio da će zatražiti od članica da ulože više napora u povećanje kapaciteta.

"Do sada je 40,7 miliona doza vakcine stiglo u zemlje članice. Očekujemo da će 300 miliona doza od tri vakcine odobrene u EU biti distribuirano zemljama članicama u drugom kvartalu ove godine", kazao je Sefcovic.

Vakcine odobrene za upotrebu u EU razvili su BioNTech-Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Očekuje se da će vakcina kompanije Johnson & Johnson također dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove sredinom marta.

Međutim, kako još uvijek traju rasprave o količini za isporuku, administracija EU fokusira se na vakcinu tri kompanije koje su za sada odobrene.

federalna.ba/AA

EU