EU stavila svoj autoritet iza plana zaštite Amazonije

EU stavila svoj autoritet iza plana zaštite Amazonije

Evropska unija u petak je stavila svoj autoritet iza plana za zaštitu prašume Amazonije, obećavši da će koordinirati finansijske doprinose članica EU i pobrinuti se da novac bude potrošen kako je predviđeno u okviru svoje investicione šeme Global Gateway.

Tim Evrope, koji uključuje zemlje članice EU i njene institucije kao što je Evropska investiciona banka, koordinirat će 260 miliona eura koje su već obećale Španija, Italija, Švedska, Francuska, Njemačka i Nizozemska za suzbijanje krčenja šuma u Amazoniji.

Povrh toga, EU će dodati još neobjavljeni iznos za zaštitu šuma od sječe iz šeme EU Global Gateway ulaganja u Latinsku Ameriku, gdje je zaštita prašuma Amazona jedan od vodećih projekata.

U okviru projekta Global Gateway, EU je u julu obećala da će uložiti 45 milijardi eura u Latinsku Ameriku do 2027. godine, a o toj šemi će se detaljnije razgovarati u petak među ministrima finansija EU i Latinske Amerike u Santiago de Composteli u Španiji.

Ministri nastoje osigurati da novac bude isporučen i potrošen kako je predviđeno, rekao je izvor s direktnim saznanjima o pregovorima, tražeći da ostane neimenovan.

U prošlosti je komisija bila kritikovana jer je obećala velike iznose ulaganja u regije u razvoju bez ikakvih mehanizama za provjeru da je novac zaista isplaćen.

Sada će komisija preuzeti vodstvo u koordinaciji toka gotovine, integrirajući donacije pojedinačnih zemalja u donatorsku platformu koju je pokrenula Međuamerička razvojna banka (IDB) u petak na marginama sastanka ministara.

Više od polovine globalnog uništenja starih tropskih prašuma desilo se u Amazoniji i šumama na njenoj granici od 2002. Prašume, posebno Amazonija, apsorbiraju ogromne količine ugljičnog dioksida i ključne su u oblikovanju klime na Zemlji, što ih čini vitalnim za spriječavanje klimatskih promjena, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

EU Amazonija