EU poziva Italiju da se pridržava programa, budući da odobrava dodatna sredstva
(Izvor: EPA/MASSIMO PERCOSSI)

EU poziva Italiju da se pridržava programa, budući da odobrava dodatna sredstva

Evropska komisija pozvala je novu italijansku vladu da se drži reformskih planova jer je u utorak otvorila put za isplatu dodatnih 21 milijardu eura za oporavak nakon COVID-a. 

Komisija je rekla da je Italija ispunila niz od 45 važnih odluka i ciljeva u reformi u područjima kao što su zapošljavanje u javnom sektoru, nabavke, porezna uprava, obrazovanje i zdravstvena zaštita kako bi se kvalificirala za drugi dio programa vrijednog 192 milijarde eura.

- Stoga čestitam Italijo i nastavi s dobrim radom! Komisija stoji uz tebe na tvom putu oporavka - izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen , prenosi Reuters.

Desničarski savez predvođen Giorgiom Meloni pobijedio je na talijanskim nacionalnim izborima u nedjelju, izazvavši zabrinutost u Bruxellesu da će odnosi s novom vladom biti teži nego pod premijerom Mariom Draghijem.

Povjerenik EU-a za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da finansiranje nudi jedinstvenu priliku za transformaciju italijanske privrede.

- Pozivam sljedeću italijansku vladu da osigura da se ova prilika iskoristi - rekao je Gentiloni, koji je i bivši italijanski premijer.

Meloni je prije izbora rekla da bi trebalo biti prostora za izmjenu programa, kako bi odražavao uticaj energetske krize.

Najnovija sredstva, koja još uvijek podliježu konačnom odobrenju EU-a, bit će uložena u područja kao što su: 5G telekomunikacije, turizam i reforma pravosudnog sistema.

federalna.ba/Fena

Evropska Unija Italija
Evropska Unija Francuska Italija migranti
0 25.11.2022 18:59
Španija Evropska Unija Gibraltar
0 25.11.2022 18:55
Italija visoke cijene električna energija Giorgia Meloni
0 24.11.2022 18:40
mafija Ndrangheta Italija
0 22.11.2022 18:29