EU: Poziv ruskoj vladi da ispuni međunarodne obaveze
(Izvor: Anton Vaganov/Reuters)

EU: Poziv ruskoj vladi da ispuni međunarodne obaveze

Evropska unija (EU) pozvala je rusku vladu da ispuni svoje međunarodne obaveze, opisujući rusku zabranu aktivnosti organizacija povezanih s opozicionim liderom Alexejom Navalnyim kao "najozbiljniji korak" ikad poduzet u suzbijanju nezavisne političke opozicije.

U saopćenju Evropskog vijeća upućena je reakcija protiv odluke suda u Rusiji kojom zabranjuje aktivnosti organizacija povezanih s Navalnyim.

"Jučerašnja presuda ruskog suda da su regionalne organizacije Alexeja Navalnyog 'ekstremističke grupe' najozbiljniji je pokušaj ruske vlade da suzbije nezavisnu političku opoziciju i istraživanja protiv korupcije prije septembarskih izbora te spriječi utjecaj političke mreže Navalnyog", navodi se.

Dodaje se da je takva odluka usmjerena protiv ljudskih prava i sloboda.

"Ova će odluka imati dalekosežne posljedice za civilno društvo, opoziciju i kritičke glasove u Rusiji. Pozivamo vas da poštujete vaše međunarodne obaveze."

Naglašeno je da će ruske vlasti snositi odgovornost za sigurnost i zdravlje Navalnyog, te je još jednom poručeno da bi trebao biti pušten na slobodu.

Ruski opozicionar uhapšen je u Moskvi, po povratku iz Njemačke 17. januara, gdje je bio na liječenju zbog trovanja u Rusiji. Ruske vlasti navode kako je Navalny prekršio sudsku odluku iz 2014. godine.

Sud u Moskvi naložio je 2. februara ruskom opozicionaru i kritičaru Kremlja da odsluži dvije godine i osam mjeseci zatvorske kazne nakon što ga je proglasio krivim za kršenje uslovne kazne koja mu je izrečena 2014. godine.

federalna.ba/AA

zabrana aktivnosti organizacije Alexey Navalny
Alexey Navalny oporavak štrajk glađu
0 20.05.2021 10:06
Alexey Navalny advokat privođenje
0 30.04.2021 09:18
Alexey Navalny Zabrana organizacije
0 26.04.2021 12:04
Alexey Navalny prekid štrajk glađu
0 23.04.2021 14:31
Alexey Navalny protesti
0 09.02.2021 10:16