EU postigla dogovor o smanjenju potražnje za prirodnim gasom
(Izvor: Ilustracija)

EU postigla dogovor o smanjenju potražnje za prirodnim gasom

Ministri energetike zemalja članica Evropske unije (EU) u utorak su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom u evropskom bloku nakon prijetnji Rusije da će prekinuti isporuke.

"Ovo nije bila nemoguća misija! Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom uoči predstojeće zime", objavila je češka vlada, koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem, na Twitteru nakon vanrednog sastanka.

Ministri energetike okupili su se kako bi razgovarali o zimskom planu za vanredne situacije Evropske komisije u kojem se od država članica EU-a traži da smanje potražnju za prirodnim gasom za 15 posto između augusta i marta, strahujući da će Rusija prestati isporučivati gas kao odgovor na sankcije evropskog bloka zbog ruskog rata u Ukrajini.

Prema prijedlogu, ovaj potez bi omogućio državama članicama EU da napune svoja podzemna skladišta gasa, koja sada iznose 66 posto, a također bi smanjila budući jaz između ponude i potražnje kako bi se izbjegle nestašice tokom zime.

EU je uvela sedam paketa sankcija Rusiji od početka rata te zemlje protiv Ukrajine 24. februara.

Paketi sankcija EU-a su usmjereni na, između ostalih, predsjednika Rusije Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, a zabranjuju uvoz zlata, nafte i uglja i izvoz luksuzne robe, kao i isključivanje ruskih i bjeloruskih banaka iz korištenja međunarodnog platnog sistema SWIFT.

federalna.ba/AA

ministri energetike EU smanjenje potražnje za gasom