EU planira mehanizam za podjelu viška cjepiva siromašnim zemljama
(Izvor: Ilustracija)

EU planira mehanizam za podjelu viška cjepiva siromašnim zemljama

Europska unija želi uspostaviti mehanizam koji bi joj omogućio da podijeli viškove cjepiva protiv covida-19 sa siromašnijim susjednim zemljama i Afrikom, kazala je u utorak europska povjerenica za zdravlje.

Europska unija, koji ima 450 milijuna stanovnika, već je osigurala gotovo 2,3 milijarda doza cjepiva i kandidata za cjepiva od šest proizvođača, od kojih većina tek treba biti odobrena.

„Radimo s državama članicama na prijedlogu europskog mehanizma za podjelu cjepiva preko naših granica”, rekla je povjerenica Stella Kyriakides europskim zastupnicima, potvrdivši Reutersovo izvješće iz prosinca.

Mehanizam će omogućiti slanje cjepiva siromašnijim zemljama „prije nego što COVAX bude potpuno operativan”, rekla je o globalnoj inicijativi osnovanoj prošlog ljeta na čelu s WHO-om kojom se želi osigurati pravednu raspodjelu cjepiva protiv covida-19 u svijetu.

COVAX je već operativan, ali za sada teško nabavlja cjepiva. U prosincu je objavio da je sklopio dogovore o nabavi gotovo dvije milijarde doza, ali najveći dio tih cjepiva obećali su proizvođači temeljem neobvezujućih ugovora jer COVAX-u trenutačno manjka novca da ih rezervira naprijed.

„Tvrtke vam neće dati cjepiva ako ne platite unaprijed”, rekao je visoki europski pregovarač za cjepiva koji je želio ostati neimenovan, napominjući da je europska inicijativa rezultat toga što COVAX nije ispunio očekivanja.

Interni dokumenti u koje je Reuters u prosincu imao uvid pokazali su da su čelnici COVAX-a svjesni visokog rizika neuspjeha tog mehanizma zbog nedovoljno sredstava i složenih ugovornih aranžmana.

WHO je upozorio da postoje rizici kada je riječ o pravednoj distribuciji cjepiva zbog toga što bogate zemlje stvaraju velike zalihe dostupnih cjepiva, ali je javno optimističan u vezi COVAX-a i mogućnosti za isporuku prvih cjepiva u ovom kvartalu.

Kyriakides je kazala da bi europska shema trebala prioritet staviti na zdravstvene djelatnike i ranjive skupine u zemljama jugoistočne Europe, u sjevernoj Africi i u siromašnijim subsaharskim zemljama.

Europski dužnosnik rekao je da bi EU mogao dati dio cjepiva COVAX-u koji bi ih tada podijelio siromašnim zemljama. Nije poznato hoće li EU donirati ili prodati višak cjepiva. Švedska je uspostavila mehanizam za prodaju viška cjepiva. Odluke o tome donose europske vlade.

federalna.ba/Hina

EU cjepivo