EU odobrila milijardu eura Libanu za borbu protiv nelegalnih migranata
(Izvor: Arhiv)

EU odobrila milijardu eura Libanu za borbu protiv nelegalnih migranata

Evropska unija je danas saopštila da je odobrila paket pomoći od jedne milijarde eura Libanu za jačanje granične kontrole te zemlje, kako bi se zaustavio priliv nelegalnih migranata koji dalje idu za Kipar i Italiju. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će se paket distribuirati počev od ove, pa sve do 2027. godine. Pomoć je istovjetna onoj koju dobijaju Egipat, Tunis i Mauritanija za jačanje svojih granica.

Današnji paket pomoći Libanu dolazi u trenutku sve većeg neprijateljstva prema sirijskim izbjeglicama u toj zemlji i velikog porasta nelegalnih migracija sirijskih izbjeglica iz Libana u susjedni Kipar.

Von der Leyenova je navela da će se "istraživati kako raditi na boljem pristupu dobrovoljnog povratka migranata u Siriju u bliskoj saradnji sa agencijom UN za izbjeglice (UNHCR) i pozivati na veću međunarodnu podršku za humanitarne projekte i projekte ranog oporavka u Siriji". Evropa će takođe nastaviti da održava "pravne kanale" za preseljenje izbjeglica u Evropu, dodala je ona. 

Premijer Libana Nadžib Mikati je pozdravio paket novčane pomoći, rekavši da je "bezbjednost Libana istovremeno bezbjednost Evropske unije i obrnuto".

Libanski zvaničnici godinama pozivaju međunarodnu zajednicu da ili preseli izbjeglice u druge zemlje, ili da pomogne u njihovom vraćanju u Siriju. Libanske snage bezbjednosti pojačale su deportacije Sirijaca tokom prošle godine.

Liban, koji se nalazi u teškoj finansijskoj krizi od 2019. godine, postao je prinudni dom za oko 785.000 registrovanih sirijskih izbjeglica i stotine hiljada drugih neregistrovanih, što predstavlja najveću populaciju izbjeglica po glavi stanovnika na svijetu.

Istovremeno kiparske vlasti se žale da je njihovu zemlju zahvatio talas ilegalnih migracija sirijskih migranata, od kojih mnogi dolaze Sredozemnim morem, brodovima iz Libana.

Najavljeni paket novčane pomoći stiže uoči godišnje konferencije o prikupljanju sredstava za Siriju, u Briselu, kasnije ovog mjeseca. Poslije 13 godina građanskog rata u Siriji, došlo je do zamora donatora, jer je pažnja gotovo čitavog svijeta zaokupljena humanitarnim posljedicama nedavnih sukoba u Ukrajini i Gazi.

federalna.ba/Beta

EU Liban migracije