EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

EU, bilateralni donatori i EBRD u partnerstvu sa Gradačcem podržali obnovu vodovodne mreže

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić danas su svečano obilježili završetak projekta obnove vodovodne mreže u Gradačcu, simboličnim puštanjem u pogon sistema za distribucije vode na pumpnoj stanici Kerep.

Sredstvima koja su osigurana kroz EU Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) obnovljeno je 40 km vodovodnog sistema kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje i distribucija pitke vode za oko 20.000 stanovnika općine Gradačac.

Time je okončan dugogodišnji i opsežan projekat proširenja i modernizacije komunalne infrastrukture općine, koji obuhvata rekonstrukciju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda podržanu od Češke vlade, proširenje kanalizacione mreže podržane od Švedske vlade, te proširenje i rekonstrukciju vodovodnog sistema podržane od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije.

Sattler je izjavio da modernizacija vodovodne mreže Gradačca predstavlja novi početak za 20.000 stanovnika grada, sa čistijom i sigurnijom vodom i manje otpada.

- Drago mi je da je podrška EU i EBRD dopunjena finansiranjem iz Češke, Švedske i Norveške - ovo je pravi pristup tima Europe, koji pomaže BiH da se uskladi sa standardima EU. Ovo je korak naprijed u našim zajedničkim naporima da poboljšamo vodovodne sisteme u cijeloj zemlji i da podržimo BiH da ispuni svoje obaveze u okviru Zelene agende za zapadni Balkan - rekao je Sattler.

Ova zajednička inicijativa između Grada Gradačca, Evropske unije, Norveške, Češke, Švedske i EBRD-a omogućila je Gradačcu da postane jedan od prvih gradova u Bosni i Hercegovini koji je zamijenio sve azbest-cementne cijevi u sistemu vodosnabdijevanja. Ukupna investicija iznosi oko 17 miliona eura, pri čemu su bespovratna sredstva u iznosu od preko 2,6 miliona eura osigurana kroz EU Investicioni okvir za zapadni Balkan putem bilateralnih donatora a kredit u iznosu od 6 miliona eura osiguran je kod EBRD.

Gradonačelnik Dervišagić naveo je da je kroz taj projekt izgrađeno više od 40 km nove kanalizacione mreže, a zamijenjeno je i više od 40 km stare azbest-cementne mreže čime se Gradačac u potpunosti riješio tih vodovodnih cijevi.

- Možemo reći da smo po tome na određeni način pioniri u Bosni i Hercegovini te da je Grad Gradačac kroz realizaciju ovog projekta riješio pitanje vodosnabdijevanja - naglasio je Dervišagić.

Događaju su prisustvovali ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen, ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlöf, konzul i rukovodilac Odjela za razvojnu saradnji Ambasade Republike Češke Štěpán Šantruček, šefica EBRD-a u BiH Manuela Naessl i ostali gosti.

Projekat u Gradačcu samo je jedan dio sveobuhvatne podrške Evropske unije za poboljšanje u oblasti upravljanja vodama i otpadnim vodama u Bosni i Hercegovini. EU je kroz Instrument za pretpristupne (IPA) fondove osigurala oko 83 miliona eura bespovratnih sredstava kako bi Bosna i Hercegovina uskladila sa EU standardima u oblasti upravljanja vodama, tretmana gradskih otpadnih voda i vode za piće.

Također, u oblastima upravljanja vodama i otpadom, realizovana su značajna ulaganja u infrastrukturu u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, pri čemu grant sredstva Evropske unije iz EU Investicionog okvira za zapadni Balkan, dopunjavaju povoljne kredite međunarodnih finansijskih institucija. Na taj način, podržavaju se i projekti proširenja i sanacije vodovodne mreze u Visokom, Sarajevu i Banjoj Luci, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

federalna.ba/Fena

Gradačac vodovod Johann Sattler