Ervin Macić za Federaciju danas: Ogroman je potencijal u mladim ljudima

U Federaciji danas imali smo posebnog gosta, a sve s ciljem promocije znanja, pogotovo među mladima. On je osvojio zlatnu medalju devetim mjestom na nedavno održanom Evropskom matematičkom kupu, a to je samo posljednji u nizu njegovih uspjeha. Ervin Macić, srednjoškolac iz Vogošće. 

"Na takmičenju je učestvovalo 360 učesnika i bile su dvije divizije. Četiri zadatka su se radila 4 i po sata. Nažalost, takmičenje je bilo online. Takmičari su bili iz cijelog svijeta."

Kaže da mu je ovo treći put da učestvuje na ovom takmičenju.

"Prvi put nisam ništa osvojio, drugi put sam osvojio treću nagradu, a ovaj put sam evo ostvario najbolji rezultat."

Ističe da je iza njega dug put, te da se takmiči od osnovne škole.

"Uglavnom sam ostvarivao dobre rezultate na regionalnim i državnim takmičenjima. U devetom razredu sam otišao na Kipar povodom juniorske balkanske matematičke olimpijadegdje sam uzeo bronzanu medalju."

O činjenici da je njegova mama profesorica matematika kaže da to nije imalo toliko utjecaja na njegove rezultate, koliko samostalan rad.

"Može vam roditelj biti odličan matematičar, a da vi niste. Trebate imati tu neku ljubav i da ganjate tu ljubav i ostvarujete dobre rezultate."

Ervin se, osim matematike, bavi i informatikom.

Nadam se da će BiH učestvovati na Srednjeeuropskom takmičenju

"Veoma je teško biti aktuelan u više od jedne oblasti. Imamo u BiH takmičenje iz fizike i informatike i matematike. Pokušavao sam na tim takmičenjima, nisam ostvario tako dobre rezultate, ali i dalje imam interes za informatikom i pokušavam da se takmičim i u toj oblasti. Pored takmičenja radim neke stvari koje vidim kao korisne u svojoj budućnosti. Tek počinje takmičarska sezona. Nadam se da će BiH odlučiti da i ove godine učestvuje na Srednjeeuropskom takmičenju."

Zapažene rezultate ostvario je i na takmičenjima iz klavira.

"2018. sam osvojio treću nagradu na federalnom takmičenju. volim svirati, to me ispunjava, drugačiji je osjećaj u odnosu na matematiku, a i da imam nešto kreativno raditi u slobodno vrijeme."

Ogroman je potencijal u mladim ljudima

Smatra da je BiH veoma zauzeta prošlošću.

"Mislim da više trebamo gledati u budućnost i da te razlike između nas zanemarimo i da više gledamo ka unaprjeđenju države. Nekad mi je žao, ako imam neku međunarodnu olimpijadu gdje treba otići avionom ili slično, često nemamo novca za to. Mnogi takmičari ne mogu sami finansirati to. Nedostaje institucionalne podrške. Obrazovanje, u neku ruku, možda čak i odmaže ljudima koji su kreativniji i hoće da razvijaju taj neki takmičarski duh. Dosta se držimo nekih formi, nekih prosjeka da se ispune. Rijetko ko gleda naprednije stvari, da se izdvoje ljudi za koje se vidi da imaju interesovanje za određenu oblast. Mislim da se ne pazi dovoljno na te ljude."

Smatra da je ogroman potencijal u mladim ljudima u BiH.

"U rangu sa nekim naprednijim država. Redovno uzimamo i neke bolje rezultate i to je rezultat našeg samostalnog rada, a ne neki plod našeg sistema."

Za dalje školovanje se dvoumi između Prirodno-matematičkog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta ili da ide vani.

"Ako mi se otvore neke prilike koje ja smatram dobrim mogaobih ostati u BiH."

federalna.a

Ervin Macić Federacija danas
Federacija danas
0 05.06.2023 18:39
Federacija danas
0 02.06.2023 17:58
Federacija danas
0 01.06.2023 18:04
Federacija danas Federalni radio
0 31.05.2023 18:28
Federacija danas
0 30.05.2023 18:22
Federacija danas
0 29.05.2023 18:29