Erdoganu na pobjedi čestitali Macron, Sisi, Zelenski, Herzog i Pashinyan
(Izvor: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Erdoganu na pobjedi čestitali Macron, Sisi, Zelenski, Herzog i Pashinyan

Od brojnih svjetskih lider nastavljaju pristizati čestitke aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu povodom pobjede u drugom krugu izbora za predsjednika Turske.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron čestitao je predsjedniku Erdoganu u poruci koju je podijelio na svom Twitteru: "Veliki su izazovi koje će Francuska i Turska zajedno prevladati. Povratak mira u Europu, budućnost našeg Euroazijskog saveza, Sredozemno more. Nastavit ćemo ići naprijed zajedno s predsjednikom Erdoganom, kojem upućujem čestitke na ponovnom izboru"

Čestitka je stigla i od armenskog premijera Nikola Pashinyana: "Čestitam predsjedniku Erdoganu na ponovnom izboru. Radujemo se nastavku zajedničkog rada na potpunoj normalizaciji odnosa između naših zemalja".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je čestitao predsjedniku Erdoganu na svom Twitteru: "Čestitam predsjedniku Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima. Nadamo se da ćemo razvijati našu saradnju za sigurnost i stabilnost Evrope i dalje jačati naše strateško partnerstvo za dobrobit naših zemalja", poručio je Zelenski.

I egipatski predsjednik Abdel Fattah es-Sisi poslao je čestitku predsjedniku Erdoganu. Iz Ureda egipatskog predsjednika navedeno je kako je predsjednik Abdel Fattah es-Sisi poslao poruku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u povodu njegove pobjede na predsjedničkim izborima i njegovog ponovnog izbora za predsjednika.

I predsjednik Izraela Isaak Herzog je čestitao Erdoganu na izbornoj pobjedi: “Izrael i Turska će nastaviti raditi zajedno na jačanju i širenju dobrih veza“.

federalna.ba/AA

Tayyip Erdogan Turska Emmanuel Macron Nikola Pashinyan
Turska Srebrenica genocid Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici
0 10.07.2024 11:19
Turska satelit lansiranje
0 09.07.2024 08:22
Emmanuel Macron Francuska izbori
0 07.07.2024 21:38
Nizozemska Turska Daley Blind
0 04.07.2024 18:32