Izetbegović i Erdogan razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini
(Izvor: AA)

Izetbegović i Erdogan razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini

Predsjednik  SDA Bakir Izetbegović sastao se danas sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je tokom sastanka istaknuo podršku Republike Turske Bosni i Hercegovini, naročito u integracijskim procesima u kojima učestvuje naša država.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Izetbegović je kazao da su neprihvatljiva bilo kakva rješenja kojima bi se produbila postojeća diskriminacija i koja bi dodatno otežala funkcionisanje FBiH.

Erdogan je ponovio stav da Republika Turska ne podržava bilo kakvo nametanje rješenja u vezi sa izmjenama Ustava I Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika.

Ocijenjeno je da odnosi država teško mogu biti bolji od odnosa koje imaju Bosna i Hercegovina i Republika Turska, te da se ta saradnja može dodatno unaprijediti.

U tom kontekstu je Izetbegović istaknuo značaj mogućnosti putovanja državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku samo uz posjedovanje lične karte i obratno.

Također je naglasio stabilizirajuću ulogu Republike Turske u regionu.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te o realizaciji zajedničkih projekata u različitim oblastima, poput izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

Prethodno je Izetbegović prisustvovao sastanku članova Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa delegacijom Republike Turske predvođenom predsjednikom Erdoganom.

Delegaciju Republike Turske su, pored predsjednika Erdogana, činili ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahir Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenici predsjednika Ak Partije Omer Celik i Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turska – Bosna i Hercegovina Refik Ozen.

federalna.ba/Fena

Tayyip Erdogan Bakir Izetbegović
Nezir Pivić Bakir Izetbegović Šemsudin Mehmedović
0 29.09.2023 17:25
Šemsudin Mehmedović SDA Bakir Izetbegović predsjednik
0 28.09.2023 18:49
Šemsudin Mehmedović Bakir Izetbegović SDA predsjednik
0 28.09.2023 16:53