Erdogan: U posljednjih 18 godina posadili smo 5,1 milijardi sadnica
(Izvor: AA)

Erdogan: U posljednjih 18 godina posadili smo 5,1 milijardi sadnica

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas na Samitu o klimatskim promjenama da je Turska regionalni lider u oblasti energije iz obnovljivih izvora.

"U posljednjih 18 godina posadili smo ukupno 5,1 milijardi sadnica i povećali šumski fond sa 20,8 miliona na 23 miliona hektara. Također, projektom nultog otpada procenat recikliranog materijala do 2035. godine podići ćemo na 60 posto", rekao je Erdogan u obraćanju putem videokonferencije.

Poručio je također da Turska očekuje smanjenje emisije stakleničkih plinova do 21 posto do 2030. godine.

Kako je kazao, Turska je jedna od najpogođenijih država klimatskim promjenama, iako nema, kako je rekao, skoro nikakvu odgovornost za porast stakleničkih plinova u atmosferi.

"Klimatske promjene ne utječu samo na određene države koje najviše zagađuju svijet, već zapravo na cijelo čovječanstvo, počevši od država na afričkom kontinentu", dodao je turski predsjednik.

Istakao je da će Turska i narednih godina pružati značajan doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.

"Nastavit ćemo doprinositi globalnoj klimatskoj akciji, pod jednakim uvjetima sa zemljama na sličnom ekonomskom nivou. Važno je uspostaviti stratešku saradnju na globalnom nivou, posebno u oblasti zelene transformacije", rekao je Erdogan.

Obraćanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena danas je počeo Samit o klimatskim promjenama u online formatu, čiji su domaćin SAD i na kojem učestvuje više od 40 svjetskih lidera.

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih deset godina, promociji nedržavnih aktera koji rade na ekonomskim prednostima klimatskih aktivnosti, posebno kroz oblast zapošljavanja, tehnologije transformacije i globalnih klimatskih promjena.

Samitu prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinping, ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i drugi lideri.

federalna.ba/AA

Turska Recep Tayyip Erdoğan samit klima
Recep Tayyip Erdoğan Izrael Palestina Al Aksa Al Aqsa
0 10.05.2021 21:12
Recep Tayyip Erdoğan Izrael Palestina
0 10.05.2021 17:07
Abu Bakr al-Baghdadi Islamska država Basim Istanbul Turska
0 02.05.2021 21:49