Erdogan u posjeti Egiptu nakon deset godina zategnutih odnosa
(Izvor: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE)

Erdogan u posjeti Egiptu nakon deset godina zategnutih odnosa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u posjetu Egiptu gdje se sastao sa svojim egipatskim kolegom Abdulfettah el-Sisijem sa kojim je razgovarao o  poboljšanuju bilateralnih odnosa i regionalnim izazovima, posebno u vezi sa naporima da se zaustavi rat Izraela u Gazi.

Turski predsjednik je posljednji put Egipat posjetio 2012. godine kada je bio premijer. Islamista Mohamed Morsi, veliki saveznik Ankare, tada je vladao Egiptom. Njegova posjeta dolazi nakon otopljenja odnosa između Ankare i Kaira nakon gotovo decenije tenzija pošto je egipatska vojska 2013. godine zbacila islamističkog predsjednika Muhameda Morsija. Od tada je Erdogan ponavljao da "nikada" ne bi razgovarao sa "nekim kao što je on (Sisi)".

Ankara je tokom proteklih godina odustala od protivljenja el-Sisijevoj vladi pokušavajući da popravi narušene veze sa Egiptom i drugim arapskim državama. U novembru 2022. godine Erdogan i el-Sisi su fotografisani kako se rukuju tokom Svjetskog prvenstva u Kataru.

Pošto Izrael planira da započne vojnu operaciju u Gazi, Egipat je zabrinut da će kopneni napad na grad Rafah gurnuti stotine hiljada raseljenih Palestinaca preko granice na egipatsko Sinajsko poluostrvo. Zvanični Egipat je čak zaprijetio da će suspendovati svoj mirovni sporazum sa Izraelom.​

Egipat, zajedno sa Katarom i SAD, radi na pokušaju da se postigne sporazum o prekidu vatre i povratak preostalih 130 talaca koje drži Hamas, od kojih je, kako se vjeruje, četvrtina mrtva. Pregovarači su u utorak razgovarali u Kairu, ali nije bilo većih pomaka.

Erdogan je u Egipat došao nakon posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

federalna.ba/Beta

Recep Tayyip Erdoğan Egipat
Liban Egipat Irak Izrael Iran
0 13.04.2024 23:45
Egipat Abdel Fattah al-Sisi
0 02.04.2024 13:33
gradonačelnik Istanbul Recep Tayyip Erdoğan
0 01.04.2024 11:57
Antonio Gutteres Pojas Gaze Egipat Izrael
0 23.03.2024 16:09