Erdogan: Tenzije između Irana i Izraela ne smiju biti od koristi Tel Avivu

Erdogan: Tenzije između Irana i Izraela ne smiju biti od koristi Tel Avivu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je u subotu tokom sastanka s liderom Hamasa Ismailom Haniyehom potrebu da se spriječi da posljednje tenzije Izraela s Iranom budu od koristi Tel Avivu i da se umjesto toga fokus zadrži na Palestincima u Gazi.

“Procjenjujući tenzije između Izraela i Irana, predsjednik je naglasio potrebu da se spriječi da događaji ojačaju Izrael i naglasio važnost ponovnog fokusiranja pažnje na Gazu”, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske.

Erdogan i Haniyeh su u Istanbulu razgovarali o višemjesečnoj kontinuiranoj ofanzivi Izraela na palestinske teritorije, posebno na Pojas Gaze, navodi se u saopštenju.

Erdogan je rekao da će Izrael na kraju i neizbježno platiti cijenu svog ugnjetavanja Palestinaca, dodajući kako će Turska nastaviti razotkrivati izraelske masakre u Gazi na svim platformama.

Erdogan je dodao da su svi napori Turske posvećeni uspostavljanju nezavisne palestinske države, nazvavši to ključem trajnog mira u regionu.

“Predsjednik Erdogan je na sastanku rekao da Turska nastavlja svoju humanitarnu pomoć Palestini kako bi ublažila neke od njenih patnji”, saopšteno je iz Direkcije.

"Napomenuo je da je do sada (od oktobra prošle godine) u region poslano više od 45.000 tona humanitarne pomoći, a protiv Izraela je implementiran niz sankcija, uključujući ograničenja trgovine", dodaje se.

Erdogan je rekao da Ankara nastavlja diplomatske napore kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na ugnjetavanja s kojim se suočavaju Palestinci.

Turski predsjednik je naglasio hitnu potrebu za trenutnim i trajnim prekidom vatre kako bi se prekinulo nasilje.

Navodeći da je najsnažniji odgovor i put do pobjede protiv Izraela u jedinstvu i solidarnosti, Erdogan je istakao vitalnu važnost jedinstva među Palestincima tokom ovog procesa.

Također je istakao potrebu za daljnjim objašnjenjem pravednog cilja Palestine i razotkrivanjem Izraela "koji radi na obmanjivanju međunarodne javnosti."

federalna.ba/Fena

Tayyip Erdogan Tel Aviv Iran Izrael