Erdogan položio zakletvu za novi predsjednički mandat

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio je zakletvu u Ankari za novi, treći po redu petogodišnji mandat. Svečanom događaju prisustvovao je veliki broj međunaronih zvanica, a među njima i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić, te predsjednik RS-a Milorad Dodik, kao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Postrojena počasna garda pozdravila je Erdogana nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Turske, gdje mu je uručen certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon ceremonijalne dodjele certifikata, pred brojnim zvanicama, položio je turski predsjednik još jednom zakletvu i počeo svoj treći petogodišnji mandat, nakon dvije decenije na vlasti.

„Štitit ću postojanje i nezavisnost države, nepobjedivi integritet naše domovine i nacije, kao i bezuvjetni suverenitet. Poštovat ću Ustav, vladavinu prava, demokratiju, Ataturkove principe i reforme, sekularna načela Republike, raditi za mir i dobrobit nacije, nacionalnu solidarnost i pravdu. Zaklinjem se čašću i pred velikom turskom nacijom i historijom da neću odustati od zemlje idealne po mjeri svih građana“, kazao je Erdogan.

Obećao je Erdogan da će svoju dužnost obavljati nepristrasno. Polaganjem zakletve počela je svečana ceremonija inauguracije, koja je nastavljena posjetom Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, nakon čega se obratio na svečanosti u Predsjedničkoj palati.

„Nadam se da će ova uzvišena misija biti korisna za moju naciju, kojoj sam posvetio svoj život, za sve dijelove našeg srca i za čovječanstvo. Nadam se da nećemo razočarati naš voljeni narod koji vjeruje meni, našoj stranci i našem savezu“, kazao je Erdogan

Zahvalio je Erdogan svim zvaničnicima koji su prisustvovali inauguraciji, među kojima je bio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kao i zvaničnici iz Švedske. Poznato je da Turska blokira ulazak Švedske u Alijansu, ali kako su to na društvenim mrežama objavili šefovi diplomatija Turke i Švedske, to bi se uskoro moglo promijeniti.

„Jasna poruka našim švedskim prijateljima! Poštujte svoje obaveze, ali preduzmite konkretne mjere u borbi protiv terorizma. Ostalo će uslijediti“, napisao je na Twitteru turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ipak, kako tvrde analitičari, ta odluka je na Erodganu, pred kojim je mnogo izazova. Pored Švedske, tu su unutrašnja pitanja, poput inflacije, brzorastuće nezaposlenosti, te generalno loše socio-ekonomske situacije, kojima treba da se posveti nova turska vlada koju će Erdogan imenovati nakon ceremonije. Pored toga, tu su pitanja izbjeglica te daljnje pozicioniranje Turske kao važnog geopolitičkog igrača, posebno na relaciji između Istoka i Zapada, ali ono što je krucijano za veliki dio svijeta - sporazum o žitu o čijoj se sigurnosti od Erdogana očekuje da brine.

federalna.ba

Recep Tayyip Erdoğan Turska