Epidemiološka situacija u TK nije alarmantna, učenici u školskim klupama
(Izvor: federalna.ba/Dino Durmić)

Epidemiološka situacija u TK nije alarmantna, učenici u školskim klupama

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je ozbiljna i kompleksna, ali nije alarmantna  i nema razloga za paniku. Vlada Tuzlanskog kantona potvrdila je Odluku o vraćanju učenika u školske klupe danas i kombinovanom modelu nastave, što je kod jednog dijela javnosti izazvalo negodovanje, dok je kod drugog naišla na odobravanje.

Anonimna pisma učenika osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona i njihovih roditelja pristigla proteklih dana na adrese medija koji zahtijevaju vraćanje online modela nastave i ukidanje eksterne mature.

A ovo je mišljenje jednog srednjoškolca o povratku u školske klupe i na praktičnu nastavu.

„Veoma je značajno, je mi smo smjer zavarivač i zaista nam treba ta praksa koju imamo. Već smo izgubili pola časova prakse i zaista nama znači to“, kaže Alija Meščić, učenik prvog razreda Mješovite srednje škole u Tuzli.

Budući da se bliži i kraj školske godine, povratak u školske klupe bio je neminovan. No, neće se svi učenici u isto vrijeme vratiti na pohađanje časova. Nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

„ Učenici se dijele u grupe. Jedna grupa će i dalje sedmicu da odmara kod kuće i pratiće nastavu, dok će jedna grupa biti direktno u školskim klupama“, kazao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Nastava u školama će se odvijati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i propisa.

“ Gdje smo dali mogućnost da se nastava u pojedinim školama obustavi ukoliko u tim školama dođe do porasta oboljelih nastavnika ili učenika”, rekao je dr. Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

„Najbitnije je zdravlje i najbitnije je da pratimo epidemiološku situaciju kako u školama taok i u drugim institucijama. Lično mislim da je jako bitno da se učenici vrate u škole“, smatra Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

U UKC-u Tuzla trenutno je 250 hospitaliziranih pacijenata s akoronavirusom, a otvorena je i četvrta covid bolnica.

„To jeste za sada najveći broj hospitaliziranih na UKC-u sa teškim i veoma teškim kliničkim slikama, ali napominjem, nekad su se bolnice brže praznile. Sada je to jako usporeno. Kliničke slike dugo traju“, kazao je za FTV prof.dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla.

Provedbu epidemioloških mjera i aktivnosti na području TK i dalje vrše inspekcijski organi i službenici policije.

federalna.ba/Dino Durmić

Tuzlanski kanton škole koronavirus
Njemačka koronavirus pandemija vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Covid19
0 17.05.2021 19:15
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 17.05.2021 17:44
Crna Gora koronavirus
0 17.05.2021 16:48
Srbija koronavirus
0 17.05.2021 15:36