videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)

Epidemiološka situacija u SBK-u je alarmantna

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona, sudeći po broju osoba na bolničkom liječenju, alarmantna je. U svih pet bolnica, gotovo da nema slobodnog kreveta, svi respiratori skoro su zauzeti, a zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Stanje nikad teže.

Crni rekord u BiH: 2.154 novozaraženih, preminulo 88 osoba

U Bosni i Hercegovini je nažalost oboren još jedan dnevni rekord. Tako je nakon testiranja 5.690 uzoraka, virus potvrđen kod 2.154 osobe. Preminulo je 88 osoba. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.412 uzoraka, od čega je 1.549 pozitivnih na SARS-CoV-2. Novi slučajevi reg...

Svi kreveti, njih 134 namijenjena za smještaj oboljelih od covida 19, u bolnici za plućne bolesti su popunjeni i to pacijentima s teškom kliničkom slikom.

- Došli smo do potpune popunjenosti, situacija je time teža jer je veliki broj pacijenata koji su tek pristigli, tako da je mogućnost rotiranja bitno smanjena – ističe prim. dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti.

Jednako teško je i u bolnicama u Travniku, te Novoj Biloj, gdje se liječe pacijenti kojima je, između ostalog, potrebna značajna kiseonička podrška ili mehanička ventilacija. Nažalost, takvih je sve više, zbog čega se svakodnevno proširuju smještajni kapaciteti.

- Nikad teže stanje u našem kantonu, pa i državi! Na izmaku smo snaga. Pacijenata je sve više i sve su teže kliničke slike, skoro svi respiratori su zauzeti, bolnički kapaciteti se popunjavaju do posljednjeg mjesta – naglašava dr. Minela Sivro-Zekiri, infektologinja u JU Bolnica Travnik.

Ono što posebno brine,jeste, da će se zbog težine stanja dio pacijenata uskoro upućivati na liječenje u domove zdravlja do oslobađanja bolničkih kapaciteta.

- Pitanje je samo da li ćemo zaista moći zbrinuti sve ljude na način da su hospitalizirani oni koji trebaju. Situacija je zaista alarmantna, teška – poručuje dr. Abdulović.

Zdravstveni radnici su na izmaku snaga i ono što ih posebno deprimira jeste da su među teškim pacijentima nerijetko i mlađe osobe. Stoga, ponovo apeliraju na sve nas da budemo odgovorni jer samo tako ćemo pomoći i sebi i njima.

federalna.ba

SBK koronavirus
žrtve koronavirus Covid19 pandemija Posavski kanton BiH oboljeli zaraženi
0 08.05.2021 18:41
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 13:42
BiH Covid19 koronavirus
0 08.05.2021 12:50
koronavirus Kanton Sarajevo
0 08.05.2021 09:17