EP-a za seniore do 23 godine: Najviše pokazali džudisti Azerbejdžana, Francuske i Turske

EP-a za seniore do 23 godine: Najviše pokazali džudisti Azerbejdžana, Francuske i Turske

Prvog dan Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine, koje je danas počelo u Sarajevu, najviše su pokazali takmičari iz Azerbejdžana.

Prva zlatna medalja danas je pripala turskoj džudistkinji Sili Ersin, koja je u finalu kategorije do 48 kilograma bila bolja od Azerbejdžanke Konul Aliyeve. Bronzane medalje u ovoj kategoriji osvojile su Portugalka Raquel Brito i Belgijanka Jente Verstraeten.

Na najviše mjesto na pobjedničkom postolju u kategoriji do 52 kilograma popela se Roza Gyertyas. U borbi za zlato mađarska džudistkinja bila je bolja od španske reprezentativke Ariene Toro Soler. Nikolina Nišavić iz Srbije i Annika Wurfel iz Njemačke osvojile su bronzana odličja.

Odličnom borbom u finalu protiv Turkinje Hasret Bozkurt do zlata je stigla predstavnica Srbije Marica Perišić, a najniže mjesto na pobjedničkom podijumu podijelile su Anastasiia Chyzhevska (Ukrajina) i Thauany David Capanni Dias (Italija).

U kategoriji do 63 kilograma zlatu medalju osvojila je Laura Fazliu. Reprezentativka Kosova u finalu je porazila Annabelle Winzig iz Njemačke, a Brigitta Varga (Mađarska) i Antonietta Palumbo (Italija) bile su bronzane.

U duelu dvojice Azerbejdžanaca, u finalu kategorije do 60 kilograma, Nazir Talibov je savladao zemljaka Kanana Ismayilova. Emiel Jaring iz Holandije i Ariel Shulman iz Izraela okitili su se bronzanim odličjima.

Francuz Gobert Maxime izdominirao je kategorijom do 66 kilograma. U duelu za zlato savladao je Švicarca Freddyja Waizeneggera, a bronzane medalje pripale su Anthonyju De Angelisu (Latvija) i Orlandu Cazorli (Francuska).

Zlatna medalja u konkurenciji džudista do 73 kilograma završila je oko vrata bugarskog reprezentativca Marka Hristova. On je u finalu pobijedio Francuza Joan-Benjamina Gabu. Jedna bronza medalja "otišla" je u Moldaviju, osvojio ju je Adil Osmanov, dok je drugu bronzu na ovom EP-u Holandiji donio Koen Heg.

Prvog takmičarskog dana Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine reprezentativci Bosne i Hercegovine nisu uspjeli ostvariti značajnije rezultate, a najuspješnija je bila selekcija Azerbejdžana s jednim zlatom i dva srebra. Druga je Francuska sa po jednim zlatom, srebrom i bronzom, dok je na trećoj poziciji Turska sa jednom zlatnom i jednom bronzanom medaljom.

Takmičenje na kontinentalnom šampionatu za seniore do 23 godine nastavlja se u subotu, borbama u kategorijama -70 kg, -78 kg i +78 kg za džudistkinje te -81 kg, -90 kg, -100 kg i +100 kg za džudiste, a sutra je na programu i ceremonija svečanog otvaranja EP-a za seniore do 23 godine, saopćili su organizatori.

federalna.ba/Fena

džudo Sarajevo
nadbiskupski Ordinarijat Sarajevo provaljeno
0 13.05.2024 09:24
Moja velika noć Dani Evropskog filma Sarajevo
0 10.05.2024 21:12
Josip Broz Tito Sarajevo
0 04.05.2024 18:32
Sarajevo MUP KS MUP Kantona Sarajevo
0 04.05.2024 09:47
Sarajevo Sve smo mogli mi Ljuba Pavlović
0 03.05.2024 20:37