Engleska cilja na prvo mjesto FIFA rang-liste
(Izvor: Ilustracija/newsabira.biz)

Engleska cilja na prvo mjesto FIFA rang-liste

Selektor Engleske Gareth Southgate izjavio je danas da je njegova ambicija da ta selekcija bude prva na rang-listi Međunarodne fudbalske federacije (Fifa). Njegova ekipa izgledala je daleko od tog nivoa tokom pobjede protiv Malte koja se nalazi na 171. mjestu na listi u petak navečer.

Međutim, pobjeda od 2:0 značila da je Engleska osvojila prvo mjesto u Grupi C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. i da će skoro sigurno biti u prvom šeširu na žrijebu narednog mjeseca.

Posljednju utakmicu u kvalifikacijama Engleska igra danas protiv Sjeverne Makedonije.

"Kvalifikacije su gotove", rekao je Southgate, čiji je tim trenutno četvrti na rang-listi Fifa.

"Ako želite da budete najbolje rangirani tim, nema mjesta ležernosti. Ako želite da budete prvi, onda učinak mora da bude na istom nivou svaki put. To mora da bude naš cilj", dodao je Southgate, prenijeli su britanski mediji.

Upitan da li broj jedan na listi ono što ga pokreće dalje, Southgate  je rekao: "Da, jer na kraju to postižete dosljednošću i morate da igrate dobro i na turnirima jer su bodovi na rang-listi veći na turnirima", rekao je selektor Engleske.

Engleska je trenutno četvrta na Fifa rang-listi, a ispred nje su svjetski šampion Argentina, Francuska i Brazil.

Ta selekcija bi na narednoj listi, koja će biti objavljena 30. novembra, mogla da se popne na treće mjesto i preskoči Brazil.

federalna.ba/Beta

Engleska FIFA rang lista
ženski fudbal Engleska nagradni fond
0 09.11.2023 13:23
zvižduci Engleska navijači
0 18.10.2023 12:17
grunge nastavni program Engleska
0 13.10.2023 12:13