Energoinvest: Uredno snabdijevanje gasom, nema najava o obustavi isporuke
(Izvor: Ilustracija)

Energoinvest: Uredno snabdijevanje gasom, nema najava o obustavi isporuke

Energoinvest kao uvoznik gasa za FBiH, potvrđuje da od Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH. 

Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9.00 sati jutros, gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od Gazprom Exporta, saopćeno je iz Energoinvesta.

Iz Energoinvesta naglašavaju da kada je u pitanju plaćanja gasa u rubljama, ova kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u eurima.

- Važno je napomenuti da se ruskim gasom Bugarska snabdijeva pravcem preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore spomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcionišu i danas - navodi se u saoopćenju. 

U slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest će blagovremeno obavijestiti javnost, poručili su iz te kompanije. 

federalna.ba/Fena

Energoinvest gas
Njemačka gas fosilna goriva
0 19.06.2022 12:36
Freeport LNG gas SAD Evropa
0 10.06.2022 11:12
Rusija gas Energoinvest
0 31.05.2022 08:30
Aleksandar Vučić Rusija Ukrajina Vladimir Putin gas cijena gasa
0 29.05.2022 08:15