Energoinvest d.d. Sarajevo isporučuje Toplanama i Sarajevogasu dovoljne količine prirodnog gasa

Energoinvest d.d. Sarajevo isporučuje Toplanama i Sarajevogasu dovoljne količine prirodnog gasa

Energoinvest d.d. Sarajevo obavještava da je saglasno naručenim količinama gasa od Sarajevogasa kao distributera gasa za Kanton Sarajevo, što uključuje i snabdijevanje gasom Toplana Sarajevo, 23. januara ove godine isporučio količinu gasa od 1.013.307 Sm3, što čini 18,5 posto više od prosječne dnevno naručene količine gasa za januar 2022. godine, a koja iznosi 854.839 Sm3.

Ista količina gasa očekuje se da će biti isporučena i 24.januara ove godine kada se sumira potrošnja.

Uz ovo Energoinvest također obaviještava da je 22.januara 2022. godine, imajući na umu nastupajući hladni period, poslao poruku Sarajevogasu i Toplanama, obavještavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba Sarajevogasa, ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja.

- Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim  tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdjevamo od Gazproma. Na ovu inicijativu Energoinvest nije dobio nikakav odgovor ni od Sarajevogasa ni od strane Toplana - stoji u saopćenju Energoinvesta.

Energoinvest je i danas poslijepodne stupio u kontakt s isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu email poruku Sarajevogasu s kopijom ostalim učesnicima u poslovima s gasom, da se najkasnije do sutra 25.01.2022 do 8 sati pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

- Smatramo da je ovim Energoinvest poduzeo sve raspoložive akcije u cilju normalizacije snabdijevanja prirodnim gasom - ističu iz Energoinvesta.

federalna.ba/Fena

Energoinvest Toplane Sarajevo Sarajevogas
plin gas Sarajevogas BH gas Sarajevo-gas Istočno Sarajevo Energoinvest
0 29.12.2023 21:11
gas Energoinvest prijetnje Sarajevo-gas Istočno Sarajevo
0 29.12.2023 15:04
Almir Bečarević Sarajevogas
0 06.11.2023 13:52