Emotivni oproštaj Ardern s Novozelanđanima posljednjeg premijerskog dana
(Izvor: EPA-EFE/BEN MCKAY)

Emotivni oproštaj Ardern s Novozelanđanima posljednjeg premijerskog dana

Jacinda Ardern u utorak se emotivno oprostila svog posljednjeg premijerskog dana, govoreći o ljubaznosti i empatiji koju su joj Novozelanđani iskazali, ali je rekla kako je spremna da bude sestra i majka.

Nekoliko dana nakon što je zapanjila svijet objavom da "nema više u rezervoaru" da predvodi državu i da će se povući, 42-godišnjakinja je stigla na skup političara i maorskih starješina u malom gradu Ratani, sjeverno od prijestolnice Wellingtona, i odmah su je okružile pristalice koje su tražile da se fotografiraju s njom.

- Hvala vam od srca za najveću privilegiju u mom životu - poručila je Ardern u govoru okupljenima.

Ona će podnijeti ostavku u srijedu i naslijedit će je novi čelnik Laburističke stranke, Chris Hipkins.

Ardern je, skupa s Hipkinsom i opozicionim političarima, bila u godišnjoj posjeti Ratani, gdje se održava sedmična proslava rođenja maorskog proroka Tahupotiki Wiremu Ratane.

Noseći crnu haljinu s ramenima prekrivenim tradicionalnim maorskim ogrtačem, zvanim korowai, povela je članove svoje stranke na teren zajednice dok je svirao limeni orkestar. U govorima i pratećim pjesmama i igrama koji su uslijedili, starješine su s humorom i toplinom govorili o Ardern.

- Hvala vam puno što ste nas brzo naučili da volimo - izjavio je jedan starješina odlazećoj premijerki.

Ardern je odgovorila, rekavši kako nije planirala da govori, ali da su oni pristali da joj daju glas.

- Moje cjelokupno iskustvo prema Novom Zelandu i Novozelanđanima u ovom poslu je ljubav, empatija i ljubaznost - rekla je.

Globalna ikona orijentirana na ljevičarsku agendu, ona je privukla pažnju jer je dovela svoju bebu na sjednicu Ujedinjenih nacija i nosila je hidžab nakon masakra nad muslimanima. Iako je postala meta mržnje i online zlostavljanja desničarskih ekstremista na društvenim mrežama, rekla je da napušta posao s ljubavlju u srcu.

- Želim da znate da odlazim s većom ljubavlju i naklonošću prema Novom Zelandu i njegovim ljudima nego kada sam počela - kazala je.

Prije nego što je krenula na teren, Ardern se suočila s medijima vjerovatno posljednji put kao premijerka, široko se osmehujući i odbijajući da odgovara na politička pitanja, rekavši da su ona sada odgovornost njenog nasljednika.

- Spremna sam da budem mnogo toga. Spremna sam da budem poslanica u zadnjoj klupi (parlamenta). Spremna sam da budem sestra i majka - rekla je ona.

Njena kćerka Neve ima 4 godine i kreće u školu u junu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Jacinda Ardern Novi Zeland odlazak