Elzina Pirić: Odblokirat ćemo danas rad Parlamenta FBiH

Ovog utorka u političkim minutama jutarnjeg programa s Adnanom Trtovac razgovarala je Elzina Pirić, zastupnica u Federalnom parlamentu (PDA).

Hoće li i gdje biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH? Kako deblokirati radna tijela Parlamenta? Šta se krije iza izmjena Poslovnika Zastupničkog doma? Radi li parlament odgovarajućim intenzitetom? Hoće li biti održana sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH zbog navoda o ruskim vojnim kampovima?

-Sjednica Zastupničkog doma-

''Parlament Federacije zbog vremenskih neprilika je otkazao sjednicu iz sigurnosnih razloga. Današnja sedma redovna sjednica Parlamenta Federacije bit će održana u zgradi Općine Stari Grad. Jučer je predsjedavajući samoinicijativno održao sjednicu Doma jer je želio da pokaže jednu vrstu revolta na same uslove i na sam status zgrade Parlamenta Federacije. Tako da je to uradio na vlasititu odgovornost. Već se u tri navrata izdala zabrana upotrebe sale. Rukovodstvo Predstavničkog doma je poslala zahtjev za korištenje sale Parlamentarne skupštine BiH, mi do danas nismo dobili odgovor od nadležnih službi. Tako da je sala općine bila jedan od izbora. O komentarima opozicije ja ne bih govorila, mislim da su bitnije teme o kojima ćemo danas raspravljati od broja kamera kojima ćemo biti ili ne biti snimani'', rekla je.

-Izmjene Poslovnika-

''Ja kao i do sad očekujem blokade od strane pozicije, odnosno neodgovornost zastušnika koji su članovi komisije na čije sastanke ne dolaze. Ovo što se radi je blokada institucija. Tako da ja ne očekujem ni danas da će zastupnici koji ne dolaze na komisiju preuzeti odgovornost i doći na komisiju i pošteno zaraditi svoje pare. Mi ćemo raspravljati o Poslovniku jer je Poslovnik jednini način da se omogući pravo zastupnicima, kojima je Ustavnopravna komisija potvrdila mandate, da učestvuju u radu Parlmenta i komisija. Mislim da ćemo danas sigurno raspravljati o Poslovniku. Svi zakoni i svi akti su podložni apelacijama. Imali smo zakonski rješenja koja je Ustavni sud potvrdio, ali i vraćao na doradu. Federalni Parlament je u blokadi neradom zastupnika koji ne dolaze na komisije. Usvajanje izmjen i dopuna Poslovnika je nešto što je inicirano i prethodnih godina od strane nevladinog sektora i saih zastupnika koji su procijenili da je Poslovnik zastario. Poslovnik koji je trenutno na snazi daje za pravo opoziciji da odugovlače sjednice. Dio izvršne vlasti je u blokadi. Ne postoji nikakva mogućnost da Komisija za izbor i imenovanje danas raspravlja o bilo kakvom imenovanju koje se nalazi u proceduri. Ja ne smatram da je uopće neko sporno pitanje i da trebamo o tome ovoliko raspravljati. Sada problematiziramo državnog služebnika koji ne može biti član niti jedne stranke'', kazala je Pirić.

-Nastavak četvrte sjednice-

''Usvajanje Poslovnika neće biti problem za četvrtu sjednicu. Ne mijenjamo Poslovnik za dnevni red koji je već usvojen. Mi ćemo samo nastaviti tu sjednicu. Imamo jako bitne teme na toj sjednici. To su sistemska rješenja. Nastavak četvrte sjednice će biti zakazan danas ili sutra. Ja se nadam da ćemo možda već iduće sedmice završiti tu sjednicu. Ja sam u Parlamentu već treći mandat i bojim se da je ovo najteža godina, odnosno najteži saziv u kome su blokade izvor svih problema. Većina je stabilna i nema potrebe za tim pričama. Opozicija je jaka, to su stranke koje su 30 godina na vlasti. Koriste različte metode blokada. Zakonska rješenja i sistemski zakoni su ono što treba građanima. Mislim da je rijeme da se sve blokade zaustave i da počnemo raditi. Imamo mnogo bitnijih stvari od političkih prepucavanja i blokada. Mi imamo obećanja Vlade Federacije da će se ti zakoni naći brzo u proceduru. Zakon o minialnoj plaći mora biti u setu fiskalnih zakona. Mi morao razmišljati o standardu građana. Ta minimalna plata je mala, ali je to tek početak'', rekla je.

-Hitna sjednica-

''Koliko ja imam informacije od predsjednika Komisije za sigurnost, ta sjednica neće biti održana. S obzirom da  zahjtev za sazivanjem ima fromalne i pravne nedostatke. Odnosno Komisija za sigurnost poslovnički nije nadležna da raspravlja o ovim temama. Ja mislim da Parlamenarna skupština BiH treba da raspravlja o ovoj temi. Mi nismo imali ni sjednicu oko navoda postoje kampovi radikalnih islamista, tako da mislim da se Federalni parlament treba baviti sigurnosnom situacijom u Federaciji. O događajima koji su se desili u ovoj godini, nasilju nad ženama, upotrebi oružja u školama i onome na šta možemo djelovati'', kazala je.

-Tuzlanski kanton-

''Ne lobira PDA za rekonstrukciju vlasti. Nismo odustali, dali smo priliku. U rekonstrukciji vlasti koja je dogovorena nije bilo riječi o stranačkim transferima, ali su se oni dogodili. Pravosudne i državne institucije nisu reagovale. Mi nismo odustali od pravne borbe na koji način je završen taj politički transtfer. Gospodin Suljkanović i Alić nisu pokazivali nikakve naznake takvih postupaka. Gospođa Lugavić je dobila zaposlenje u Zavodu zdravstvenog osiguranja odmah nakon prelaska i obaranja vlade. Niko nije reagovao. Pitanje je zašto i kako. Niko nije raspravljao o tome'', rekla je za kraj naglasivši da se nada sudskim epilozima. 

federalna.ba

Elzina Pirić
Elzina Pirić jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino
0 27.11.2023 19:45
preletači Elzina Pirić Jakub Suljkanović Senad Alić
0 11.11.2022 17:22