Elon Musk napunio 50 – put do bogatstva preko smaragda i električnih automobila
(Izvor: EPA/ALEXANDER BECHER)

Elon Musk napunio 50 – put do bogatstva preko smaragda i električnih automobila

Čelnik kompanija „Tesla“ i „SpaceX“ Elon Musk proslavio je 50. rođendan. Iako je potekao iz imućne porodice, Musk je, prije svega, zahvljujući svom izuzetnom preduzetničkom osjećaju izgradio imperiju i postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Čovjek koji je od male kalifornijske kompanije za proizvodnju električnih vozila napravio najvrijedniju automobilsku kompaniju, početkom godine držao titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu čiji je hobi igranje sa kriptovalutama na Twitteru, Elon Musk zagazio je u šestu deceniju.

Njegov put ka zvijezdama počeo je u imućnoj porodici. Njegova majka, Maye Musk, bila je manekenka koja je krasila naslovne strane Timea i Voguea. Bila je finalistkinja izbora za mis Južne Afrike 1969, a godinu dana kasnije udala se za Errola Muska.

Sredinom 80-ih porodica Musk uživala je u velikom bogastvu nakon što je Errol kupio rudnik smaragda od novca koji je dobio od prodaje privatnog aviona za 80.000 funti.

„Otišli smo kod kupca kući gdje je otvorio svoj sef, a u njemu su bili svežnjevi novca. Platio mi je 80.000 funti. Bila je to ogromna svota novca“, rekao je jednom prilikom Errol Musk za Business insider.

Ubrzo mu je ponuđeno da uloži 40.000 funti u rudnik smaragda, pa je tako zajedno sa svojim poslovnim ortakom postao suvlasnik rudnika na šest godina. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak.

„Bili smo veoma bogati. Ponekad nismo mogli da zatvorimo vrata sefa od novca u njemu“, prisetio se Errol.

Njuh za biznis

Ipak, Elon nije želio da se kiti očevim perjem. Poslije tinejdžerskih godina, počeo je da pametnim ulaganjem, osnivanjem kompanija i privlačenjem investitora uveća svoje bogastvo višestruko.

Zajedno sa bratom Kimbalom, Musk je osnovao 1995. godine kompaniju „Zip 2“, koju je „Compaq“ dvije godine kasnije otkupio za 307 miliona dolara, a on je za svojih 7 odsto udjela dobio 22 miliona dolara. 

Ubrzo je osnovao „X.com", kompaniju za online plaćanje, koja se spojila sa online bankom „Confinity“. Vremenom je njihov uslužni servis „Paypal“ zamijenio ime kompanije i postao najunosniji njen dio.

„e-Bay“ ga je kupio 2002. godine, a Musk je kao najveći akcionar zvanično dobio 100 miliona dolara, mada se ta brojka prema nekim navodima kretala između 165 i 180 miliona dolara.

Svemir je granica

Bilo kako bilo, sa tim novcem Musk je osnovao „SpaceX“ 2002. i „Teslu“ 2003. godine. Počeci ove dvije investicije bili su, najblaže rečeno, problematični.

Musk je ranije priznao da je sav novac koji je dobio od „PayPala“ uložio u te dvije kompanije, a njegov brat Kimbal kaže da je njegov brat u tom periodu bio zadužen i „više nego švorc“.

Međutim, 2008. godine NASA je dodijelila „SpaceX“ 1,6 milijardi dolara za 12 letova do Međunarodne svemirske stanice, a prošlog aprila kompanija je potpisala još jedan ugovor na 3 milijarde dolara sa zadatkom da odnese ljude na Mjesec.

„Tesla“ je 2010. godine uspjela da privuče investiciju od 226 miliona dolara.

Od tada kompanija samo raste, a do danas je postala globalni igrač na tržištu električnih automobila.

„Tesline“ akcije su 2010. vrijedile 60 dolara. Sada su deset puta vrijednije, zbog čega je Musk početkom godine postao, barem na kratko, najbogatiji čovjek na svijetu, ali je Jeff Bezos uspio da se kasnije vrati na tron.

Muskovo bogatstvo se procjenjuje na oko 184 milijarde dolara. Ilustracije radi, kada bi svoje bogatstvo rasporedio na svakog građanina SAD, svaki Amerikanac dobio bi 600 dolara.

federalna.ba/independent.co.uk

Elon Musk
Elon Musk intervju posao
0 21.06.2021 13:55
grad na Marsu Elon Musk
0 18.05.2021 14:44
Elon Musk Bitcoin
0 13.05.2021 07:59
Elon Musk Jeff Bezos
0 04.05.2021 08:33
Elon Musk Saturday Night Live
0 27.04.2021 09:07