Naoružani napadači upali u bolnicu u pokušaju da ubiju tinejdžera

Naoružani napadači upali u bolnicu u pokušaju da ubiju tinejdžera

Policija u Ekvadoru uhapsila je sedam naoružanih napadača koji su upali u bolnicu u pokušaju da ubiju tinejdžera koji se tamo liječio. Članovi bande uzeli su medicinske sestre za taoce i razmijenili vatru s policijom prije nego što su uhapšeni.

Svi taoci su oslobođeni i niko nije ozlijeđen, rekli su dužnosnici.

Smatra se da je 17-godišnja meta napada, poznata kao "Prljavo lice", član suparničke bande koji se na intenzivnoj njezi oporavlja od rana zadobijenih vatrenim oružjem.

Naoružani napadači držali su pet članova osoblja kao taoce više od sat vremena, rekao je jedan zaposlenik lokalnim novinama El Diario. Čini se da video koji kruži društvenim medijima prikazuje muškarce u balaklavama kako drže oružje i guraju ženu koja je vrištala kroz jedna od izlaznih vrata bolnice prije nego što su je odvukli natrag u zgradu.

Drugi bolnički zaposlenici u bolnici u gradu Chone, u zapadnom Ekvadoru, rekli su da su se zaključali u sobe dok su naoružani napadači razbijali vrata u potrazi za tinejdžerom.

"Čini se da nisu znali raspored bolnice i zato su ti delinkventi lutali cijelom bolnicom", rekao je za El Diario Homero Andrade, predstavnik zaposlenika bolnice. "Hvala Bogu i policiji, još uvijek smo ovdje da možemo ispričati šta se desilo", rekao je g. Andrade.

Policiji je zahvalio i ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso koji je rekao da su njihovom intervencijom spašeni mnogi životi. Predsjednik je na Twitteru podijelio snimke na kojima se vide naoružani policajci spremni ući u zgradu prije pomenutih hapšenja.

Nasilje bandi u Ekvadoru naglo je poraslo posljednjih godina, uključujući jezive taktike poput odrubljivanja glava, a došlo je i do niza smrtonosnih pobuna u zatvorima. Analitičari smatraju da je ovaj porast nasilja dijelom posljedica nasilnih meksičkih kartela koji se šire u Ekvador gdje regrutiraju lokalne bande za krijumčarenje kokaina.

Predsjednik Lasso proglasio je vanredno stanje više puta otkako je preuzeo dužnost prošle godine, u pokušaju da se uhvati u koštac s naglim porastom nasilja.

Početkom novembra rekao je i da su napadi sve moćnijih narkobandi objava rata.

federalna.ba/BBC

Ekvador narkobande bolnica
Ekvador novinari USB pismo bomba
0 21.03.2023 14:02
Ekvador potres zemljotres
0 19.03.2023 08:52
klizišta poplava Ekvador prirodne katastrofe
0 22.02.2023 18:08
Trebinje bolnica
0 09.02.2023 17:38