Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu
(Izvor: Fena/NUBBiH)

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Kuća evropske historije (HEH) u Briselu i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) potpisali su ugovor o produženju posudbe vrijednog eksponata iz NUBBiH, koji je uvršten kao dio stalne postavke HEH-a još od 2019. godine. Ovu postavku čine posuđeni eksponati muzeja, biblioteka, arhiva iz cijele Evrope, među kojima su i eksponati iz fondova Specijalnih zbirki NUBBiH, koji su prvi put izloženi 2017. godine u ovoj Kući, saopćeno je iz NUB BiH.

Knjiga o Bruegelu jedna je od rijetkih knjiga spašenih iz Narodne biblioteke u Sarajevu, koja se nije pretvorila u komadiće pepela nakon granatiranja zgrade Vijećnice 1992. godine, a koja je danas izložena u Kući evropske historije (HEH). Ova knjiga ostaje u pozajmici HEH-u i naredne dvije godine, do 2. novembra 2026. godine. U crkvi u Briselu, gdje je sahranjen Peter Bruegel stariji, u povodu obilježavanja 450 godina od njegove smrti, organizirano je nekoliko izložbi, tokom posljednjih godina.

U saopćenju se navodi da izložbene zbirke, rukopisi i knijge koje NUBBiH s ponosom baštini, čuva i daje na korištenje HEH-u prezentiraju kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. One su čuvar dijela nacionalnog i dokumentarnog nasljeđa i središte za njegovo korištenje i jedna od prepoznatljivih komponenti koje čine dio kulturnog identiteta BiH.

Prva knjiga iz Specijalnih zbirki NUBBiH, izložena u HEH-u 2017. je bila Zbirka salavata, poznata pod imenom DELAIL EL-HAJRAT, koju je sabrao Muhammad Sulayman b. Abdurrahman al-Gazuli, (umro 870/1465. godine).

DIE GROßEN FRANZÖSISCHEN IMPRESSIONISTEN, također iz Specijalnih zbirki, spašena iz plamena u Vijećnici i vidno oštećena vatrom, pozajmljena je HEH-u na period novembar 2017. – novembar 2019.

Zamijenjena je knjigom DASS GROSSE BRUEGEL – WERK, autora Gustava Glücka, izdanjem iz 1955. godine, (štampano u Beču i Minhenu i sadrži 124 stranice), koja će biti izložena u HEH-u do novembra 2026.

Transnacionalna zbirka HEH-a, izložbe i programi pružaju neočekivana i nadahnjujuća iskustva. Prikazuje i prikuplja historiju evropske integracije i njenih temelja. Kultno je mjesto susreta, a njeno višedimenzionalno tumačenje prošlosti nastoji odgovoriti na pitanja relevantna za današnju Evropu.

Saradnja između House of European History (HEH) u Briselu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine započela je još tokom priprema za prvu postavku i otvorenje HEH-a, kao projekta Evropskog parlamenta. NUBBiH je ponosna na saradnju koju na ovaj način ostvaruje sa Kućom evropske historije, institucijom koju je ustanovio Evropski parlament, navodi se u saopćenju NUB-a BiH.

federalna.ba/Fena

NUBBiH
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine NUBBiH
0 28.01.2023 11:15
Prijatelji nauke NUBBiH Alena Huseinbegović Damir Marjanović Jasmin Ahmić Lada Lukić Bilela Senka Barudanović Vildana Selimbegović
0 01.12.2022 18:26
NUBBiH Ismet Ovčina Vijećnica
0 23.09.2022 18:28