Eksperti UN-a tvrde da se u Etiopiji još čine ratni zločini
(Izvor: EPA-EFE/STR)

Eksperti UN-a tvrde da se u Etiopiji još čine ratni zločini

Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti još se  čine u Etiopiji skoro godinu dana nakon što su se vladine i regionalne snage iz Tigraya usuglasile da prekinu borbe, navode eksperti UN-a u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

U dvogodišnjem sukobu, koji je zvanično okončan u novembru prošle godine, poginule su hiljade ljudi. Obje strane međusobno su se optuživale za zločine, uključujući masakre, silovanja i proizvoljna pritvaranja, ali su obje negirale odgovornost za sistematska zlostavljanja.

- Iako je potpisivanje sporazuma možda uglavnom ušutkalo oružje, ono nije riješilo sukob na sjeveru zemlje, posebno u Tigrayu, niti je dovelo do bilo kakvog sveobuhvatnog mira - navodi u saopćenju uz izvještaj Mohamed Chande Othman, predsjednik međunarodne organizacije Komisija eksperata za ljudska prava za Etiopiju.

- Situacija u Etiopiji ostaje izuzetno ozbiljna - naglasio je on.

Komisija je u svom izvještaju navela da su kršenja ljudskih prava u Tigrayu "ozbiljna i stalna", te da je bilo napada Eritrejskih odbrambenih snaga (EDF) na civile.

Eritreja, koja je poslala trupe da se bore uz etiopske vladine snage tokom sukoba, odbacila je optužbe stanovnika i grupa za ljudska prava da su njeni vojnici počinili zlostavljanja u Tigraju.

U izvještaju komisije navodi se da je kršenja "podsticala ili tolerisala savezna vlada, koja nije ispunila svoju zakonsku dužnost da zaštiti svoje stanovništvo od kršenja od strane strane vojske ili milicije Amhare prisutne u oblastima zapadnog i južnog Tigraja".

U izvještaju se navodi da su Etiopske nacionalne odbrambene snage, eritrejske odbrambene snage i savezničke regionalne specijalne snage izvele "široko rasprostranjen i sistematski napad" na civilno stanovništvo.

- Utvrđuje da su pripadnici tih snaga počinili zločine protiv čovječnosti ubistva, mučenja, silovanja, djela seksualne prirode slične težine, seksualno ropstvo, zatvaranje u ropstvo ili drugo teško lišenje slobode - navodi se u izvještaju.

Vlada Etiopije i njene oružane snage više puta su negirale da su njihovi vojnici sami ili sa snagama Eritreje počinili rasprostranjene zločine i obećali su da će istražiti pritužbe na pojedinačna zlostavljanja.

Vlasti iz etiopske regije Amhara također su negirale da su njihove snage počinile zločine u susjednom Tigrayu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Etiopija zločini
Sud BiH Rajko Karlica zločini Bosanski Novi
0 23.11.2023 13:41
Recep Tayyip Erdoğan Turska Izrael Palestina zločini Pojas Gaze
0 18.11.2023 17:33