Ekspert UN-a za Iran zabrinut zbog smrtnih kazni za demonstrante
(Izvor: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Ekspert UN-a za Iran zabrinut zbog smrtnih kazni za demonstrante

Nezavisni stručnjak za Iran imenovan od UN-a izrazio je zabrinutost u utorak da se represija nad demonstrantima intenzivira, a vlasti su pokrenule "kampanju" osude na smrt.

UN kaže da je više od 300 ljudi do sada ubijeno, a 14.000 uhapšeno u protestima koji su počeli nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru.

Bojim se da će iranski režim nasilno reagovati na rezoluciju Vijeća za ljudska prava i da bi to moglo izazvati više nasilja i represije s njihove strane - rekao je Javaid Rehman za Reuters, referirajući na glasanje Vijeća za ljudska prava UN-a za pokretanje istrage o gušenju preotesta prošle sedmice.

Teheran je odbacio istragu i kaže da neće sarađivati, prenosi Reuters.

Sada su vlasti započele kampanju osuđivanja demonstranata na smrt - dodao je on, rekavši da očekuje da će biti osuđeno više ljudi.

Već sada 21 osoba uhapšena u kontekstu protesta suočava se sa smrtnom kaznom, uključujući ženu optuženu za "nejasna i široko formulisana krivična djela", a šest je osuđeno ovog mjeseca, rekao je Rehman.

Iran je za nemire okrivio strane neprijatelje i njihove agente. Njegov šef pravosuđa prošlog mjeseca naredio je sudijama da izreknu teške kazne za "glavne elemente nereda".

Čak i prije nemira, pogubljenja su bila u porastu, a šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da je broj ove godine navodno premašio 400 do septembra, prvi put u pet godina.

Smatra se da je rezolucija UN-a jedna od oštrijih u 16-godišnjoj historiji tog tijela i poziva misiju da "prikupi, objedini i analizira dokaze".

federalna.ba/Fena

Iran UN smrtne kazne