Ekonomski forum jugoistočne Evrope u Kongresu SAD-a

Ekonomski forum jugoistočne Evrope u Kongresu SAD-a

Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona su organiziatori  Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji se održava u američkom Kongresu u ponedjeljak, 20. maja i utorak, 21. maja, javlja izvještač Fene.

Forum okuplja vladine zvaničnike, poslovne lidere i stručnjake kako bi razgovarali o načinima za unapređenje regionalne i transatlantske saradnje u energetici, bankarstvu i turizmu. Forum se bavi i reformama pravosuđa, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. Američka senatorica Jeanne Shaheen te kongresmen John Moolenaar su dali podršku ovom projektu na kojem učestvuju i predstavnici američke administracije pored predstavnika poslovne zajednice SAD-a.

Na Forumu će biti i potpisan protokol o suradnji sa SAD-om u oblasti turizma od strane predstavnika privrednih komora svih zemalja zapadnog Balkana. Predstavnici privrednih komora će govoriti i na uvodnom panelu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za trgovinu, Davidom De Falcom kako unaprijediti transatlantsku ali regionalnu saradnju.

Željka Radak-Kukavičić, koordinator projekta “Jačanje transatlantskih odnosa u oblasti turizma između zemalja zapadnog Balkana i SAD-a” ce u Kongresu elaborirati ovu inicijativu, te se i osvrnuti na nedavno lansiranje projekta baš u Crnoj Gori, promocijom američkog dokumentarnog filma iz produkcije BRAND USA iz Washingtona te uz prisustvo američke ambasadorice Judi Reinke.

Na panelu o neovisnom pravosuđu i borbi protiv korupcije učestvovat ce ministar pravosuđa Crne Gore Andrej Milović te Enisa Adrović, državna tužiteljica Tužilaštva BiH, Srđan Blagovčanin, predsjednik Upravnog odbora, Transparency International – BiH, te Analise Burkart iz Transparency International ureda u Washingtonu.

Predstavnici američkih firmi tzv. cutting-edge tehnologija iz energetike, Cole Simons iz General Electric Vernova, Kelley Owen iz Verdicela, te Michael Hochberg iz Hecate renewable energy predstavit će najsavremenija dostignuća iz oblasti hidrogena, te ostalih obnovljivih izvora energetike.

Sahra English, direktorica Citigroupa za odnose sa vladama u svijetu govorit ce na panelu o bankarskim regulacijama uz advokata VP firme, Predraga Miladinovića, te Milana Vićentića člana uprave Alta banke.

Alta Pay grupi ce biti uručena i prigodna plaketa u znak podrške strateškom orijentiranju ove grupacije saradnjom sa poslovnim subjektima iz SAD-a.

Panele moderiraju Ilva Tare i John Jovanović, viši stručni saradnici u Atlantskom vijeću, Ambassador John Craig, viši saradnik u Transatlantskoj mreži lidera, Tanja Dramać Jiries, zamjenica direktora za Evropu pri National Endowment for Democracy, Lisa Homel, pomoćnica direktora u Atlantskom vijeću te Rejčel Duran, komercijalni ataše pri Ambasadi SAD u Beogradu.

U sklopu Foruma organizatori priređuju i prijem te gala večeru na kojoj će učestvovati i američki kongresmen dr. Neal Dunn te zamjenik pomoćnika državnog sekretara američkog Ministarstva finansija Warren Ryan, a gdje će vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara pri State Departmentu Colleen Hyland održati i govor. Predstavnici USAID-a, akademske zajednice, diplomatskog kora, te političkih instituta u Washingtonu će također učestvovati u radu dvodnevnog Foruma.

federalna.ba/Fena

SAD Ekonomski forum jugoistočna Evropa Washington