videoprilog Berine Pašalić i Admira Pripoljca (Federacija danas)

Ekološki aktivisti u Zenici protestovali protiv gradnje HE 'Janjići'

Ispred zgrade Gradske uprave Zenica održani su mirni protesti u organizaciji Eko foruma Zenica i mještana Zenice protiv izgradnje hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni. Osim obustave procesa, traže, između ostalog, da Gradsko vijeće aktivno učestvuje u postupku izdavanja nove okolinske dozvole za hidroelektranu Janjići.

Ovo su poruke gradskoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća odbijena građanska inicijativa za stavljanje van snage prethodnih odluka o izgradnji hidroelektrane Janjići. Uzaludnih je bilo više od 1.500 potpisa građana, jer je Gradsko vijeće tada odlučilo - problem nije u njihovoj nadležnosti.

Predsjednik MZ Janjići, Miralem Kaknjo pojašnjava:

"Gradsko vijeće je radilo mimo nas. Ipak, tačka dnevnog reda, ako se radi o mjesnim zajednicama, moram biti pozvan ja i ostali predsjednici, međutim, nije nas niko pozvao."

Građanima Zenice podrška je stigla i od ekoloških aktivista iz BiH. Među njima je i Maida Bilal ispred Hrabrih žena Kruščice:

"Molim vas, ustanite i podržite ove naše borbe jer za sve je važno, svaka podrška je važna."

"Ne možemo se sjetiti ni jednog grada u BiH da imamo izgrađenu HE , ne samo u BiH nego i u Evropi, da je izgrađena HE iznad samog gradskog područja," dodao je Safet Kubat, predstavnik Udruženja Rijeke BiH, Budi Promjena.

Podsjećamo, Gradsko vijeće  2013. godine dalo je saglasnost za gradnju te u decembru prošle godine proglasilo javni interes za taj projekat. Gradonačelnik krivicu prebacuje na prethodnu vlast, zanemarujući da je i aktuelna većina u Gradskom vijeću koja ga podržava, dala zeleno svjetlo za ovaj projekat. 

"Gradska uprava ne može poništiti odluku većeg nivoa, a veći  nivo od grada je kanton, federacija pa i država. Ovu odluku je donijela Vlada Federacije na osnovu prethodne odluke i Vijeća Grada Zenice", izjavio je danas Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

Elektroprivreda koja je u gradnju ovog energetskog kapaciteta planira uložiti 109 miliona ranije je sa Gradom Zenica potpisala ugovor za projekte prijateljskog okruženja koji će pratiti izgradnju HE Janjići. Samir Lemeš, predstavnik Eko foruma koji je i organizator protesta pojašnjava:

"Jedini novac koji je stigao u Zenicu je iz Sporazuma o prijateljskom okruženju. To je milion i 250 hiljada maraka koji je došao tek ove godine, znači nisu potrošeni milioni, nema potrošenih miliona i mi upravo tražimo od grada da ne troši taj novac dok se ne vidi da li će uopće doći do izgradnje." 

Federalna vlada je svojevremeno Elektoprivredi dala koncesije na 30 godina za korištenje hidropotencijala rijeke Bosne na lokalitetu Janjići. Nadležno federalno ministarstvo je izdalo okolinsku dozvolu koja je istekla u maju ove godine. Sa današnjeg protesta zahtjev Gradskom vijeću da se aktivno uključi u javnu raspravu za novu okolinsku dozvolu i sagledaju negativne posljedice koje donosi gradnja ove hidroelektrane.

federalna.ba

Zenica protest HE Janjići