Ekipa FK Klis iz Buturović Polja na putu ka Evropi

Ekipa FK Klis iz Buturović Polja kod Konjica koja su se plasirala u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine uz Sarajevo, Borac i Tuzla City definitivno je sportsko iznenađenje, pogotovo što se nalaze na dva koraka do Evrope.

Ostvarili su historijski uspjeh uz trenera Nedima Kudru, koji je jedan od najmlađih trenera u regionu sa igračkom karijerom koju je gradio u Konjicu, GOŠK-u i Željezničaru i Veležu. Podatak koji još više fascinira je taj da u ovom timu nema niti jednog profesionalnog fudbalera, čime njihov uspjeh još više dobija na značaju. Ozbiljan, timski i uporan rad, doveli su ih do uspjeha.  

Tim povodom razgovarali smo sa trenerom ekipe Nedimom Kudrom, koji za FTV ističe da je tek danas svjestan uspjeha koji su ostvarili, budući da je dobio na stotine poziva i poruka podrške što im daje snagu da još jače i kvalitetnije rade u budućem periodu.

"Kad smo saznali protivnika u četvrtfinalu znao sam da nismo bez šansi,rekao sam da će prolaz odlučiti sitnice i da su šanse podjednake,ali nekako kako se utakmica bližila bio sam sve sigurniji u moju ekipu, znao sam da ćemo dati i više od maksimuma i da će naša prednost biti domaći teren. Detaljno smo analizirali ekipu Zvijezde, pripremili se odlično za utakmicu i odigrali jednu od najboljih utakmica otkako sam ja u FK Klis (šesta sezona , 4 kao igrač, 2 kao trener). Sve pohvale za moje igrače, a čestitao bih Zvijezdi na dobroj utakmici koja je bila fer i korektna", kaže na početku razgovora za FTV Nedim Kudra.

Zanimao nas je rang fudbala u kojem igra ova ekipa  kakav je status igrača.

"Mi igramo u trećem rangu (Druga liga - Jug), imamo amaterske ugovore i 90 % igrača radi. Većina igrača je u Graewe Tadiv, kompaniji koja se bavi proizvodnjom šarafa. Nekako uskladimo sve obaveze i nađemo vremena i za trening. Mogu reći da smo se odlično fizički pripremili i da bi siguran sam bili ravnopravni i sa ekipama iz Prve lige Federacije", dodaje Kudra.

Lični osjećaj trenera je nešto posebno. Kudra to ovako opisuje: 

"Osjećam se ponosno, mojim igračima kapa do poda, Oni su jučer pokazali kako se gine za svoj klub, pohvale i za našu upravu bez koje ovo sve ne bi bilo moguće. Hvala navijačima koji su uvijek tu i koji nas nose do ovakvih rezultata", zaključuje on.

Dok svakodnevno gledamo u profesionalne igrače Premijer lige BiH i čekamo rezultate, igrači Fudbalskog kluba Klis iz Buturović Polja kod Konjica uskoro bi mogli nastupiti na glavnom evropskom takmičnjenu. 

Novac očito ne mora biti glavni motiv, nego želja da Bosnu i Hercegovinu predstave u Evropi na najbolji mogući način.

federalna.ba/Dino Durmić

FK Klis fudbal nogomet Kup BiH
fudbal UEFA Chelsea Manchester City Istanbul
0 06.05.2021 13:38
Liga prvaka Chelsea Real Madrid fudbal nogomet
0 05.05.2021 23:08
sport fudbal nogomet Premiership Engleska navijači
0 05.05.2021 14:30
sport fudbal nogomet Jens Lehmann rasizam
0 05.05.2021 14:18
sport fudbal nogomet golman pogodak
0 05.05.2021 13:46