EFSA - Najgora kriza sa ptičjim gripom u Evropi
(Izvor: Arhiva)

EFSA - Najgora kriza sa ptičjim gripom u Evropi

Evropa je ove godine doživjela najgoru krizu ptičije gripe ikad, tokom koje je  skoro 50 miliona ubijenih živinara. Postojanost virusa tokom ljeta povećala je rizik od široko rasprostranjenih infekcija sljedeće sezone, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane EU (EFSA).

Širenje visoko patogene ptičje gripe (HPAI), koja se obično naziva ptičja gripa, zabrinula je vlade i peradsku industriju zbog mogućih trgovinskih ograničenja i rizika od prenošenja virusa na ljude, javlja Reuters.

Ovog ljeta zabilježen je neviđeni broj epidemija kod divljih i domaćih ptica, što je uzrokovalo veliju  smrtnost među kolonijama za razmnožavanje morskih ptica na sjevernoj obali Atlantika, prema zajedničkom pregledu EFSA-e, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i referentne laboratorije EU.

Ptičija gripa obično se javlja tokom jesenjih i zimskih meseci. Prenosi se fekalijama zaraženih migrirajućih divljih ptica ili direktnim kontaktom s kontaminiranom hranom, odjećom i opremom.

Sve u svemu, kriza ptičjeg gripa u ovoj sezoni je najgora ikad viđena u Evropi sa ukupno 2.467 prijavljenih epidemija kod peradi i 47,7 miliona ubijenih ptica, navodi se u saopćenju.

Osim toga, prijavljeno je 187 detekcija kod ptica u zatočeništvu i 3.573 slučajeva kod divljih ptica.

EFSA je preporučila brzu implementaciju strategija za smanjenje rizika i nadzora za rano otkrivanje virusa.

federalna.ba/Fena

Evropa ptičija gripa
migracije Evropa
0 28.11.2022 16:08
Evropa Rusija plin ovisnost
0 25.11.2022 21:05
globalno zagrijavanje zagrijavanje Evropa
0 02.11.2022 18:46