Efendić reagirao na Izetbegovićevu izjavu da će SzBiH i NES stati na stranu SDA

Efendić reagirao na Izetbegovićevu izjavu da će SzBiH i NES stati na stranu SDA

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić reagovao je na izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića tokom gostovanja u našem programu u emisiji Rezime, kada je kazao da su sve šanse da će na kraju Stranka za BiH i NES stati na stranu SDA kada je riječ o formiranju vlasti na nivou Federacije.

Efendić je, između ostalog, kazao da ne razumije na čemu Izetbegović temelji ovu tvrdnju, s obzirom na različite stavove o rješavanju aktuelne situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti da formira vladu, poručio je Efendić.

"Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom parlamenta, a mandatara vlade Predsjedništvo BiH većinom kod izjašnjavanja. Identičan princip treba biti primijenjen i u Federaciji BiH gdje o imenovanju vlade ne treba ključno da odlučuju Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda. To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati", naveo je Efendić.

federalna.ba

Semir Efendić Bakir Izetbegović