Edin Forto: VSTV prvo kaže da je novi Zakon preblag, a sada im je preoštar

Ovoga ponedjeljka u političkim minutama jutarnjeg programa u studiju sa Kristinom Pranjić bio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Gdje je BiH uoči novog Izvještaja Evropske komisije o napretku? Hoćemo li do kraja godine otvoriti pregovore sa Unijom? Kada će novi reformski zakoni u parlamentarnu proceduru? Jesu li oni, već usvojeni, provodivi? Kako funkcioniše državna koalicija i šta je crvena linija za Našu stranku?

-Izvještaj o napretku-

''Ne znam šta piše u izvještaju. Postoje samo neki nagovještaji, a to je ono da je moglo puno polje. To ja ponavljam već mjesecima. Suštinski, mi možemo reći da je državna koalicija napravila iskorak u odnosu na prethodnu državnu koaliciju. Usvojen je niz evropskih zakona, usvojene promjene oko budžeta. Mi da bi 14 prioriteta ispunili, moramo uraditi stotine stvari. Neka ambiciozna vlada bi to uradila za nekoliko godina. Mi nismo ta ambiciozna vlada, mi se nadamo za najmanje urađenog imati što pozitivniji učinak. Ja mislim da smo mi prespori na ovom putu. Mi ne smijemo odustajati. Moramo ići razgovarati. Mora se stalno zagovarati i razgovarati. Njemačka ima zamjere, da naš put nije brz i da nam u ovom trenutku ne treba dati taj datum. Međutim, moj stav je da ako su Moldavija i Ukrajina spremne i Bosna i Hercegovina je. Nisam bio na sastancima, ali sve što sam čuo od predsjedavajuće to je evropski put. Ako govorimo o političkim stvarima, Borjana i HDZ ima neke svoje prioritete. Bitno je da postoji konsenzus za evropski put'', kazao je. 

-Novac EU-

''Pristup novcu je postojao i prije. Bio je rast kamata širom svijeta i ako gledate da nam neko nudi kamatu oko 1%, to je veoma povoljno. Možemo se zaduživati, pogotovo kada nam neko ponudi tako dobe kredite i ponudi tu komponentu bespovrtanih sredstava, nema razloga da se tom novcu ne pristupi. Samo zavisi kako se taj novac troši, odnosno ulaže u infrasktrukturu. A ako se troši na popunjavanje budžetskih rupa, to je onda druga stvar. Mislim da ne trebamo da raspravljamo o tome da li želimo uzeti novac. Ako je novac na stolu ja bih ga uzeo'', rekao je.

-Zakon o VSTV-u-

''Nisam siguran da je neprovodiv. Samo u razgovoru sa ministrom i ono što sam čuo je da su se žalili iz VSTV-a da je teško provodiv, u smislu treba im više vremena, nije on neprovodiv, nego im treba vremena. Zadnji komentar predsjednika VSTV-a je bio da je to preblag zakon, a onda je došao na sastanak i rekao da je teško i da im treba puno više vremena da to sprovedu. Mislim da treba isključiti politiku iz pravosuđa jer to je najvažniji proces koji nas čeka u narednom periodu. To je dugotrajni proces, puno jače države su to dugo radile'', kazao je Forto.

-Zakon o sudovima i Zakon o sprečavanju pranja novca-

''Ono što je ključno za sam proces kod donošenja ovih zakona, državna koalicija se redovna sastaje već mjesecima, svakih 15-20 dana su sastanci. Neki su više uspješni, neki manje. Mislim da je to dobar način gdje se vodi jedna koalicija, a pogotovo gdje postoje tako neke strateške razlike. Ti naši sastanci ispadaju kao neki pregovori, stalni pregovori i razgovori. Ako je to nešto što će nas učiniti funkcionalnijima, onda je to ok. Ono što bih ja volio je da te pregovore i razgovore radimo na najtežim pitanjima oko koji se stvarno možemo dogovoriti kao što je NATO put ili najteži zakoni. Ali postoje zakoni oko koji postoji konsenzus kao što je pranje novca. To treba građanima i bankama i firmama u svim dijelovima BiH i ne znam zašto bismo oko toga pregovarali. To hoćemo li biti na crnoj listi nije političko pitanje, nego poslovno pitanje'', rekao je.

-Zakon o sudovima-

''Po svemu što znam taj zakon je dobar u prijedlogu. Da bi bilo potpuno uredu i sa stanovišta neke vizije BiH za jedan duži naredni period, da je to ustvari ispunjavanje uslova. Ako niste zadovoljni kada vam sud nešto presudi da možete ići na višu instancu tog suda, odnosno apelirati. To je osnovno ljudsko pravo. Trenutno to nije po evropskim standardima. Ostalo je pitanje sjedišta tog suda, oko toga je bilo polemike i nije postignut dogovor. Nadam se da bi se uskoro mogao postići neki dogovor'' kazao je Forto. 

-Zakon o sprječavanju sukoba interesa-

''Po zadnjim informacijama i sastancima koje smo imali, niko iz Trojke ne blokira taj zakon. Bilo je dosta pitanja vezanih za taj zakon, oko definicija, oko konkretnih nekih stvari. U zakonu se unose neke konkretne cifre. Bilo je puno pitanja oko konkretne primjene tog zakona šta se sve mora raditi. Te suštinske primjedbe koje su dolazile iz Trojke su usvojene, to je sve usaglašeno. I to sada ne znam zašto stoji zakon, ako stoji. To je sad pitanje za predsjedavajuću kada će nešto doći na dnevni red. Ja moram reći kao predsjednik Naše stranke da najstrožija i najblaža verzija zakona sve dok ispunjava evropske standarde nama je prihvatljiva. Mi nismo spremi da taj zakon razvodnjavamo na način da idemo u korist nekoj političkoj klasi. Ako je nešto dobro za Austriju i Francusku, dobro je i za BiH. Tako da mi nemamo nikakve primjedbe za taj zakon'', kazao je.

-Postizanje konsenzusa za teža pitanja-

''Ne znam je li moguće postići konsenzus. U BiH je teško postići konsenzus i pomenuo sam jutros neke stvari koje uopće nisu na stalu, a trebale bi biti. Međutim, ono što je ključno kod funkcionisanja bilo koje koalicije je stalno dogovaranje i pregovaranje. Stalno, non-stop, trebamo se stalno nalaziti i vremenom će se izgraditi povjerenje i počet će se pomijerati neke stvari. Veliko povjerenje koje smo zatekli na državnom nivou, sad govorim kao Trojka, zatekli smo veliko nepovjerenje oko najbanalnijih stvari. Ja nisam navikao tako raditi. Sve što vama treba, evo vam odmah. Ne moramo ići sa nečim što meni treba pa da se u paru to usvaja. Nisam navikao tako raditi, ne volim tako raditi. Evo ako vama nešto treba, neka politika, mjera i slično. Ono što bude bitno mojoj koaliciji i stranci, evo, neka ide na dnevni red. Međutim, to do sad nije tako rađeno. Mora se to malo još otopliti. I mora biti dobra volja svih strana'', zaključio je.

-Državna imovina-

''Pazite, općina je država, kanton je država, entitet je država i državni nivo je država. To je jako ispolitizirano pitanje. I potrebno je prvo da mi razriješimo tu imovinu da vidimo o čemu mi zapravo govorimo. Je li govorimo o nekim milijaradama ili od 14 lokacija bivše JNA. O čemu govorimo zapravo? Meni niko nije stavio spisak da ja vidim o čemu mi, zapravo, raspravljamo. Državna imovina treba da se riješi onako kako se riješila u cijeloj Evropskoj uniji, ne treba izmišljati toplu vodu. Ako ćemo preko te teme prezentovati potpuno drugačije vizije budućnosti BiH, e onda to postaje političko pitanje. Suštinski, ako država funkcioniše, državna imovina je državna imovina na svim nivoima. Jako je bitno da se malo sagradi povjerenje i da se malo konkretno radi i onda će se riješiti i državna imovina'', kazao je Forto.

-Nacrt proračuna za iduću godinu-

''To pitajte ministra finansija, ja se nadam da će uskoro biti tu. Očekujem da neće biti potpuna slaganja oko budžeta za iduću godinu. Ovo je moj i lični i politički stav, mislim da budžet treba da raste. Ali, evo, vidjet ćemo kako će to izgledati'', rekao je.

-Crvena linija Naše stranke-

''Ne znam. To pitanje oko crvene linije je postalo nekako.. Mi smo na sastancima Naše stranke zabranili da se pominje crvena linija, ne zato što nemamo principe od kojih nećemo odustati, nego zato što više niko ne zna šta znači crvena linija. Crvena linije je kad ne idete ispod nečega. Evo, recimo, na sljedećem budžetu Federacije nismo učestvovali, ali ćemo imati neke stvari koje se moraju naći u budžetu, kao i svaka stranka i to će biti naša crvena linija. Eto tako. Ako tako govorimo, naravno da imamo svoje crvene linije i naše politike od kojih nećemo odustati i način rada od kojeg nećemo odustati'', rekao je za kraj Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Edin Forto
Edin Forto Belmin Karamehmedović RTV taksa
0 26.02.2024 17:09
javni servis Edin Forto Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 31.01.2024 19:35
Edin Forto željeznica Nedeljko Čubrilović
0 31.01.2024 18:34
Jasmin Emrić Džemal Smajić Dragan Čović Davorin Primorac Edin Forto Elmedin Konaković
0 25.01.2024 20:02
Edin Forto Zoran Tegeltija digitalni kvalifikovani potpis
0 18.01.2024 11:59