(Izvor: Foto: Arhiv)

Edhem Bičakčić za FR: Četiri savjeta za Bakira Izetbegovića - kako spasiti SDA

Razgovarala Jasenka Tica Isović
 
Za Federalni radio o stanju u SDA nakon Lokalnih izbora govorio je Edhem Bičakčić, jedan od osnivača ove stranke i bivši premijer Federacije BiH. Bičakčič kaže da su za ovakav krah SDA krivi prvenstveno njeni bivši članovi.

"Nije isto kao 2000. kad smo izgubili od Alijanse. Godine 2000. imali smo stvarni uspjeh lijeve opcije, a danas su, ustvari, kolo vodili pobunjenici iz SDA, ti disidenti koji nisu uspjeli da ostvare uticaj u SDA, pa su na kraju formirali svoje političke stranke. Stoji i uspjeh Naše stranke i SDP-a, ali nije bio presudan za ove izbore."
 
Jedan od najbližih saradnika Alije Izetbegovića i suosnivač SDA kaže da je disidenstvo počelo još u vrijeme Sulejmana Tihića, a nastavilo se i dan-danas i to je uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje najveći problem SDA. Stoga, Bičakčić kaže da za Bakira Izetbegovića ima četiri savjeta.

"Prvo, mislim da treba svojoj supruzi reći da se povuče iz svih stranačkih funkcija, u njenu profesionalnu karijeru, u to se ne petljam, ali što se tiče stranačkih funkcija, tu nije mjesto za suprugu predsjednika. Drugo, potrebno je napraviti nove izbore za Kantonalni odbor u Sarajevu pri čemu kriteriji moraju biti takvi da predsjednik i članovi Izvršnog odbora moraju biti kompetentne osobe sa referencama u svom dosadašnjem radu, sve ostalo bi bila teška improvizacija. Treća mjera koju sam uvijek govorio, ali nije nailazila na razumijevanje - SDA mora otvoriti vrata svim svojim disidentima i povesti razgovore o njihovom povratku u maticu, uvažavajući sve njihove kritičke zamjerke koje stoje. To je mnogo lakše nego praviti ideološke konglomerate sa SDP-om, DF-om. Četvrta mjera je da treba vrlo otvoreno obaviti razgovore o svim oblicima saradnje sa Platformom za progres. To su nove snage na političkoj sceni i ne može se SDA praviti kao da ih ne vidi, kao da oni ne postoje, kao da doktor Mirsad Hadžikadić nema šta kazati i slično."
 
Bilo je i težih situacija za SDA, kaže Bičakčić, ovo je još jedna u nizu teških političkih utakmica koje treba znati odigrati.

"Aktivno nisam u stranci, ali sam tu za debatu i pomoć i savjet", kaže bivši premijer. 
 
Bičakčić je ocijenio i da itekako nedostaje jasna profilacija bošnjačke politike.

"Nemaju ni SDA, od koje se to očekuje, a da ne pričamo o drugim opozicioniom strankama", zaključio je Edhem Bičakić.

radio FTV
Dnevnik FTV FTV
0 01.01.2022 13:09
sport radio
0 03.12.2021 17:04
Rezime Odgovorite ljudima Mreža Dnevnik D sport FTV
0 30.08.2021 17:59
Federalni radio radio
0 22.08.2021 12:33
Dnevnik FTV FTV dnevnik Dnevnik 1 Federalna televizija
0 06.08.2021 13:54