E-mailovi pokazuju imovinu od 4,5 milijardi dolara povezanu s Putinom
(Izvor: EPA/ANATOLY MALTSEV)

E-mailovi pokazuju imovinu od 4,5 milijardi dolara povezanu s Putinom

Palate, jahte i vinogradi koje su Vladimiru Putinu navodno ustupili prijatelji i oligarsi danas se mogu povezati s nečim što se čini kao neformalna mreža imovine vrijedne više od 4,5 milijardi dolara.

Čini se da digitalni papirnati trag sugerira da je niz kuća za odmor i druge imovine koju navodno koristi ruski predsjednik, a koja prema dostupnim evidencijama pripada ili je bila u vlasništvu zasebnih pojedinaca, tvrtki i dobrotvornih društava, povezana putem zajedničkog naziva domene e-pošte, LLCInvest.ru.

Snimka razmjene e-pošte koja je procurila u septembru prošle godine dodatno sugerira da su direktori i administratori povezani s nekim od zasebnih subjekata koji drže i upravljaju tom imovinom raspravljali o svakodnevnim poslovnim problemima kao da su dio jedne organizacije. Stručnjak za borbu protiv korupcije u Rusiji, koji je zatražio anonimnost s obzirom na političku situaciju u Moskvi, rekao je da su nalazi potaknuli pitanje postoji li razina "zajedničkog upravljanja".

“LLCInvest najviše liči na zadrugu, odnosno udrugu u kojoj njeni članovi mogu razmjenjivati beneficije i imovinu”, sugeriraju.

Gotovo dva desetljeća Putin je optuživan za potajno gomilanje ogromnog bogatstva putem opunomoćenika, potaknuto nizom otkrivanja u curenjima poput Pandorinih papira o bogatstvu njegovih najbližih.

Sergey Kolesnikov, poslovni čovjek, prije 10 godina tvrdio je da je stajao iza sheme koja je omogućila grupi vodećih ruskih oligarha da udruže milijarde rubalja u neku vrstu “investicionog fonda” u korist Putina, koji je tada bio premijer. Tvrdnje su odbijene i Kolesnikov je pobjegao iz Rusije.

Prošlog mjeseca vlada Ujedinjenog Kraljevstva suprotstavila je Putinov "raskošni način života" sa službenim ruskim zapisima koji navode "skromnu imovinu" uključujući mali stan u Sankt Peterburgu, dva automobila iz sovjetskog doba iz 1950-ih, prikolicu i malu garažu.

Nakon jednogodišnje istrage, Projekt izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) i novinska stranica na ruskom jeziku Meduza sada su identificirali 86 tvrtki i neprofitnih organizacija čiji predstavnici koriste zajednički naziv domene LLCinvest, često uz korporativni računi e-pošte.

Tvrdnje o tajnom predsjedničkom bogatstvu su odbijene, a lanac vlasništva koji vodi do Putina nije identificiran. Glasnogovornik Kremlja rekao je: “Predsjednik Ruske Federacije ni na koji način nije povezan s objektima i organizacijama koje ste naveli.”

Prema OCCRP-u i Meduzi, sredstva povezana s organizacijama ili korporativnim strukturama oko njih u kojima se čini da se koristila domena e-pošte LLCinvest.ru uključuju:

Palača vrijedna milijardu funti za koju je Aleksej Navaljni tvrdio da je izgrađena za Putinovu ličnu upotrebu u Gelendžiku na Crnom moru. Milijarder oligarh Arkady Rotenberg, koji je pod sankcijama EU i SAD, preuzeo je vlasništvo nad imovinom. Korporativna evidencija koju vodi baza podataka Spark u Rusiji navodi od juna da imovina pripada tvrtki pod nazivom Kompleks čija je matična tvrtka Binom. Čini se da direktor tvrtke Binom do jula prošle godine ima registriranu domenu e-pošte LLCInvest.ru. Adresa LLCinvest.ru i dalje se navodi u Sparku, najvećoj ruskoj bazi podataka tvrtki, kao kontakt.

Vinogradi oko palače Gelendžik. Navalny je tvrdio da su vinarije Putinov "hobi" koji je izmakao kontroli. Vinogradi koji okružuju palaču pripadaju neprofitnoj organizaciji koju su osnovala dvojica Putinovih suradnika, Genady Timchenko i Vladimir Kolbin, koji su također pod zapadnim sankcijama. Čini se da Kolbin i drugi povezani s vinogradima imaju račune e-pošte LLCInvest.ru.

Skijalište Igora u Lenjingradskoj oblasti gdje je vjenčanje Putinove kćeri održano 2013. Prema zemljišnim knjigama, vlasništvo je Ozona, tvrtke u kojoj je Putinov prijatelj, predsjednik Banke Rossiya i najveći dioničar Jurij Kovalčuk, koji je pod zapadnim sankcijama, imala je veliki udio. Račun e-pošte LLCInvest.ru kontakt je u Spark evidenciji Ozonove matične tvrtke, Relax.

Vila sjeverno od Sankt Peterburga, poznata kao "Putinova Dacha". Vila Sellgren bila je u vlasništvu Olega Rudnova, Putinovog prijatelja iz djetinjstva, a naslijedio ju je njegov sin Sergej Rudnov, preko tvrtke zvane North. Čini se da Rudnov koristi adrese e-pošte LLCinvest.ru, prema zapisima Sparka.

Zgrada obložena drvetom sjeverno od Sankt Peterburga poznata kao Ribarska koliba. E-poruke koje su procurile iz građevinske tvrtke sugeriraju da su tri različite tvrtke koje koriste naziv domene posjedovale različite parcele oko kompleksa, dok je četvrts LLCInvest jedinica – neprofitna organizacija pod nazivom Revival of Maritime Traditions – upravljala izgradnjom. Ta ista zaklada, koja je nedavno stavljena pod zapadne sankcije, posjeduje dvije jahte, Shellest i Nega, za koje američko ministarstvo financija tvrdi da su povezane s Putinom.

4,5 milijardi dolara imovine koju drže LLCInvest subjekti uključuju velike novčane depozite. Dvije neprofitne zaklade, čiji su suosnivači Timchenko i Kolbin, za koje se čini da prema korporativnim zapisima Sparka koriste naziv domene, raspolažu značajnim sredstvima. Razvoj agrarnih inicijativa imao je 17 milijardi rubalja (oko 563 milion KM) na svom depozitnom računu na kraju 2020., dok je razvoj učinkovitog investicijskog tržišta držao više od 20 milijardi rubalja (oko 663 milliona KM) u dugoročnim depozitima i gotovo 5 milijardi rubalja (oko 165 miliona KM) u kratkoročnim depozitima na kraju 2020. godine, prema javno dostupnim računima.

LLCinvest nije standardni pružatelj e-pošte otvoren za javnost kao što je Yahoo, već domena na poslužitelju u vlasništvu Moskomsvyaz, telekomunikacijske tvrtke koja ima bliske veze s Bankom Rossiya. Banka iz Sankt Peterburga je pod zapadnim sankcijama, a američko Ministarstvo financija opisuje je kao "osobnu banku visokih dužnosnika Ruske Federacije".

Rossiya je također opisana kao 'Putinova banka' zbog svoje uloge u navodnom izvršavanju ponuda ruskog čelnika. Kremlj je zanijekao bilo kakve takve veze ili utjecaj.

Otkriće zajedničke domene e-pošte napravljeno je analizom procurjelih metapodataka s poslužitelja Moskomsvyaz, za koje se čini da pokazuju imena pošiljatelja i primatelja e-pošte LLCinvest.ru, predmet i vrijeme korespondencije. To je unakrsno provjereno s otvorenim izvornim zapisima i zasebnim curenjem sadržaja nekih punih poruka. Moskomsvyaz i svi osim jednog od pojedinaca za koje se čini da su koristili e-mail adrese LLCInvest.ru, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Nejasno je koja je svrha zajedničke usluge e-pošte ili motivacija za očitu suradnju po pitanju osoblja i logistike. Ne navodi se da su svi korisnici LLCInvest.ru uključeni u upravljanje imovinom koja je povezana u izvještajima s Putinom. Samo jedan čovjek koji koristi račun e-pošte LLCinvest.ru u svojoj ulozi direktora više tvrtki, razgovarao je telefonom kada su ga pozvali. Tvrdio je da ne poznaje prirodu svog posla.

“Ja sam skroman zaposlenik i gledam svoja posla”, rekao je na pitanje. “Ja samo potpisujem papire. Znate kako se ponekad beskućnici upisuju kao direktori tvrtke. Nisam beskućnik, ali potpisujem papire kao i oni ne ulazeći u detalje.”

"Da je moja tvrtka dio velikog holdinga, ne bih znao", dodao je. Čovjekov identitet je skriven radi njegove vlastite sigurnosti.

federalna.ba/The Guardian

Vladimir Putin mreža imovine
Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Turska Rusija plin rublje
0 06.08.2022 16:07
Tayyip Erdogan Erdogan Vladimir Putin sastanak
0 05.08.2022 15:30
Turska Rusija Tayyip Erdogan Vladimir Putin
0 04.08.2022 11:39
Vladimir Putin Rusija nuklearno oružje
0 02.08.2022 11:05
Vladimir Putin Rusija mornarica Ruska mornarica
0 31.07.2022 15:15