Džumhur za D2: Potpisnici smo konvencija, u praksi je loša primjena

O Paradi ponosa te o tome jesu li kod nas ljudska prava samo slovo na papiru – za Dnevnik 2 je govorila Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH.

Džumhur je podsjetila kako je prije nekoliko godina urađen specijalni izvještaj o položaju LGBT zajednice u BiH u kojem su ukazali na slabosti društva, te da je BiH ratificirala svih devet osnovnih UN-ovih konvencija i da je svakoj osnovni princip onaj koji se tiče nediskriminacije – sve osobe, bez obzira na to kojoj grupaciji pripadale, uživat će pod jednakim uslovima prava koja su propisana tim konvencijama: “Sve osobe se rađaju slobodne i to je ono od čega se grade principi ljudskih prava – da se vlast može miješati samo u onoj mjeri koliko joj zakon dopušta. A kada se govori o slobodi izražavanja – da se može ispoljiti identitet i da se zbog toga neće imati problema u društvu”.

 

Što se tiče kontramitinga, Džumhur je navela kako se stalno pokušava govoriti o važnosti da se znaju šta su ljudska prava: “Ako danas nekome uskraćujete neko pravo zato što vam se ne sviđa njegovo odijevanje, izražavanje, pripadnost – sutra možete biti vi obilježeni”.

Vladavine prava nedostaje u BiH, istaknula je Džumhur: “Uvijek govorim – kreirajmo svoje društvo po mjeri čovjeka, gradimo najbolje, ne uzimajmo negativno primjere. Nismo još dovoljno uradili – mi ratificiramo standarde, a kada ih trebamo primijeniti, nosilac vlasti kaže da se ne slaže s tim”.

Džumhur je govorila i o zatvaranju ulica u Sarajevu povodom Povorke ponosa: “Šta smo uradili da kao društvo možemo tolerisati da se okupljaju osobe s kojima se možda ne slažemo, a da ne moramo angažovati tolike policijske snage? Ne smijemo zaboraviti da troškovi idu na teret organizatora skupova i to je ozbiljan problem kojim se u budućnosti moramo baviti, ne samo na dan okupljanja nego čitavu godinu – kako promovisati ljudska prava”.

Osim javnog okupljanja, Džumhur je istaknula i probleme koji se tiču drugih prava LGBT zajednice: “Posebno je tu uređenje partnerske zajednice – ne diramo u porodicu, Porodični zakon ostaje, ali pitanje nasljeđivanja i slično treba urediti”.

federalna.ba

Jasminka Džumhur Povorka ponosa Dnevnik 2
Dnevnik 2
0 05.06.2023 20:17
Dnevnik 2 Dnevnik FTV
0 04.06.2023 20:39
Nedžad Bićo Dnevnik 2
0 03.06.2023 22:58
Dnevnik 2
0 03.06.2023 20:30
Jusko Bojadžić Recep Tayyip Erdoğan Dnevnik 2 Turska
0 03.06.2023 20:07
Dnevnik 2 Dnevnik FTV
0 02.06.2023 20:24