Džemal Šabić: Nadam se da ćemo postići sporazum, ali da je zakonit

Najavljeni sastanak između menadžmenta BHRT-a i Radio-televizije Federacije održan je u Elektroprivredi. Konačno rješenje o naplati RTV takse još nije postignuto. Međutim, nakon usaglašavanja stavova, generalni direktori dva javna servisa nisu krili optimizam da će dogovor biti postignut u narednih nekoliko dana, u interesu oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu.  

"Dobra strana toga je da Elektroprivreda stvarno ima jednu vrstu strpljivosti, ljudske, profesionalne i svake druge i da već treći put poziva na razumijevanje obje uprave da naprave konačni dogovor. Razmimoilaženja između uprava su dijametralno suprotno. FTV ne može, nema načina uraditi nešto protivzakonito - što se od nas očekuje. BHRT, s druge strane, ima jednu vrstu nepovjerenja na nivou sporazuma. Ali Elektroprivreda, što je veoma važna, i dalje ostaje predana tome da nas okupi i menadžmenti će i poslije ovog sastanka razgovarati, da pokušamo naći model koji nas ostavlja unutar zakona - što je naša donja linija u FTV-u - a obezbjeđuje oklonosti koje će BHRT-u omugućiti nastavak nešto boljeg poslovanja. Ja se nadam da ćemo jednom konačno postići neki sporazum, to bi bilo važno, ali da je zakonit", poručio je generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić.

"Na današnjem sastanku nismo postigli finalni dogovor o načinu prikupljanja RTV takse u periodu koji je pred nama, ali je dogovoreno da u direktom kontaktu dva menadžemata sa saradnicima pokušaju naći odgovarajuće rješenje koje bi makar imalo privremeni karakter. Moram reći da sam nakon sastanaka veći optimista nego što sam bio prije. Postoje neka rješenja, odnosno prijedlozi koji će, ako ih uspijemo usaglasti i primijeniti, za početak omogućiti da se nastavi prikupljati RTV tasa, ali o nekim detaljima u ovom momentu ne mogu govoriti. Što se tiče BHRT-a, mi ćemo dati svoj doprinos da se dogovor pokuša postići", izjavio je generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović.

federalna.ba 

FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH