Džaferović svjedočio na glavnom pretresu u procesu protiv Zukića
(Izvor: EPA-EFE/Malton Dibra)

Džaferović svjedočio na glavnom pretresu u procesu protiv Zukića

U nastavku glavnog pretresa sudskog procesa protiv Amira Zukića, u Općinskom sudu u Sarajevu saslušani su svjedoci odbrane.

Svoj iskaz dali su Šefik Džaferović, Adnan Efendić, Abid Jusić, Pero Šarenac i Salem Karić.

Svjedoci su izjavili da Amir Zukić kao bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) nije uticao na rad Kadrovske komisije SDA, Kantonalne komisije SDA i Općinske komisije SDA prilikom predlaganja Esada Džananovića za poziciju izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH.

U iskazima svjedoka se navodi da je Džananovića predložila sedmočlana Kadrovska komisija SDA jednoglasno, te da tvrdnja da je Džananovića imenovao Amir Zukić za jednog od direktora Elektroprivrede BiH, kako je navedeno u Optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), nije tačna.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je u Kadrovskoj komisiji SDA, kazao je da ga Amir Zukić nikad nije kontaktirao niti tražio bilo šta.

- Druge morate pitati mene nije kontaktirao niti sam čuo da je nekog od članova Komisije - kazao je Džaferović prilikom davanja iskaza.

Svjedoci su tokom saslušanja izjavili da ovo nije prvi put da se Zukiću pripisuju djela drugih osoba iz njegovog okruženja.

Također su naveli da je Zukićev otac 1991., kao uposlenik Hotela Europa Sarajevo, zbog sigurnosnih razloga zadužio pištolj ‘’Bereta’’, što se stavilo na teret Amiru Zukiću.

Nakon davanja iskaza Šefika Džaferovića, advokatica Senka Nožica zatražila je pauzu zbog uzbuđenja, kako je navedeno, jer nikad do sada u svojoj praksi nije ispitivala člana Predsjedništva BiH.

Suđenje Zukiću za navodno imenovanje izvršnog direktora Elektroprivrede BiH počelo je 2017. godine.

Do sada je saslušano 98 svjedoka, koji su svjedočili u korist Zukića, saopćeno je SMC-Info.

federalna.ba/Fena

Amir Zukić Šefik Džaferović Adnan Efendić Abid Jusić Pero Šarenac Salem Karić sudski proces suđenje sud
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
suđenje princ Njemačka
0 21.05.2024 11:19
Tužilaštvo BiH početak suđenje Srebrenica
0 16.05.2024 14:01
Gerard Depardieu suđenje
0 30.04.2024 13:05
Reichsburger grupa suđenje
0 29.04.2024 09:53