Džaferović: Presude potvrđuju da je Armija RBiH odbrambena vojna sila, a genocid je činio VRS

Džaferović: Presude potvrđuju da je Armija RBiH odbrambena vojna sila, a genocid je činio VRS

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je Armija Republike Bosne i Hercegovine "zločinačka organizacija" predstavlja samo odraz bolesnih Dodikovih predstava, koje nemaju veze sa stvarnošću, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Podsjetio je da, ni pred jednim međunarodnim i bosanskohercegovačkim sudom, pa čak ni pred sudovima susjednih država, nijedan pripadnik Armije Republike BiH nije osuđen za genocid, istrebljenje ili progon, pa čak ni za jedan zločin protiv čovječnosti što su, prema međunarodnom pravu, najteža krivična djela koja se provode u okviru napada na civilno stanovništvu, uz podršku vlasti.

- Za sva ova sistemska i organizirana djela pred međunarodnim sudovima i Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su komandant Vojske Republike Srpske, oficiri Glavnog štaba VRS, komandanti korpusa i brigada, pa sve do zapovjednika vodova i običnih pripadnika VRS, što jasno ukazuje ko je zapravo zločinačka organizacija - podvukao je Džaferović.

Činjenica da Dodik ne poznaje i ne priznaje međunarodno pravo je njegov problem, a ne problem Armije RBiH, jasno je kazao Džaferović.

Ponovio je da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna vojna sila, koja je branila Bosnu i Hercegovinu, dok je Vojska Republike Srpske, kako međunarodni sudovi utvrđuju, bila nelegalna organizacija i sredstvo agresije Savezne Republike Jugoslavije na Republiku BiH.

- Dodik može, ako hoće, crknuti od muke, ali ova istina se neće promijeniti. I tako će biti do Sudnjega dana - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović Milorad Dodik Armija RBiH Vojska RS genocid
Šefik Džaferović Rezolucija o genocidu u Srebrenici Austrija
0 07.07.2022 17:50
Srebrenički cvijet Bihać Srebrenica genocid
0 06.07.2022 23:19
Prvi put sa kćerkom u Potočarima Mehmed Pargan Travnik Srebrenica genocid Potočari
0 06.07.2022 22:25
Brisel Bakir Izetbegović Milorad Dodik Dragan Čović Oliver Varhelji
0 06.07.2022 20:10
Milorad Dodik Brisel
0 06.07.2022 18:41