Džaferović: Odao sam počast žrtvama u Vukovaru, nisam tražio susret s Milanovićem

Džaferović: Odao sam počast žrtvama u Vukovaru, nisam tražio susret s Milanovićem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je ocijenio da su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ispod nivoa ozbiljnog državničkog ponašanja.

- U Vukovar sam došao, kao član Predsjedništva BiH i kao čovjek, da odam poštovanje braniocima Vukovara i civilnim žrtvama velikosrpske agresije. Nisam došao da bih se družio s Milanovićem, niti sam to tražio. Želim i ovom prilikom iskazati poštovanje građanima Hrvatske, te zvaničnicima i vjerskim velikodostojnicima na dobrodošlici koju su mi iskazali tim povodom - rekao je Džaferović. 

Što se tiče odnosa prema ratu u Bosni i Hercegovini, Džaferović je istakao da je njegovo stajalište jasno i da govori samo ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala.

- Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu funkcije koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa i stalno tražiti povod za kavgu.

Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikvoj stranci i HDZ BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina - istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Džaferović podsjeća predsjednika Milanovića na poruku koju je poslao prilikom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, "a koja ga obavezuje i kao čovjeka i kao državnika".

- Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijeli region. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutrašnjih odnosa u BiH - poručio je Džaferović. 

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović Zoran Milanović
Šefik Džaferović Fadil Novalić Brčko distrikt BiH
0 18.01.2022 13:33
Zoran Milanović Milorad Dodik
0 17.01.2022 23:01
Zoran Milanović kardinal Vinko Puljić
0 17.01.2022 18:05
Šefik Džaferović David Sassoli Telegram saučešće
0 11.01.2022 17:17
Šefik Džaferović Konrad Adenauer
0 11.01.2022 14:13