Džaferović: Neka međunarodna zajednica osudi prijetnje HDZ-a, a ne da popušta pred njima

Džaferović: Neka međunarodna zajednica osudi prijetnje HDZ-a, a ne da popušta pred njima

 Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prvenstveno članice Upravnog odbora PIC-a, trebaju osuditi prijetnje koje su na jučerašnjim pregovorima uputili predstavnici HDZ BiH, a o čemu su posvjedočili prisutni nakon sastanka, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Nije nepoznanica da HDZ BiH, uz ohrabrenje iz vlasti Hrvatske, već duži period prijeti nasiljem protiv teritorijalnog integriteta BiH, ukoliko do izbora ne bude izmijenjen izborni zakon po njihovim zahtjevima. Radi se o nedopustivim prijetnjama koje je trebalo u startu odbaciti. Umjesto da rezolutno odbaci ove prijetnje HDZ-a dio međunarodne zajednice ih je prihvatio kao "legitiman argument", te je krenuo putem popuštanja pred ovim prijetnjama, na štetu prava značajnog dijela građana - dodao je Džaferović, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Takođe potpuno je skandalozno da su jučer iz Vlade susjedne Hrvatske, sinhrono sa prijetnjama HDZ-a, javno upućeni zahtjevi prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu u pogledu izmjena izbornog zakona, kao i da najviši zvaničnici Hrvatske vrijeđaju građane BiH. Pozivam na deeskalaciju ovakve retorike vlasti Hrvatske i HDZ BiH - poručio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, građani BiH, uključujući Bošnjake, žele mir i saradnju u BiH. Legalne vlasti i Armija RBiH nisu činile udruženi zločinački poduhvat u ratu i mi se nemamo čega stidjeti niti plašiti. 

- Pravo na samoodbranu je pravo propisano Poveljom UN-a, i niko ne može zabranjivati da kažemo da ćemo se braniti ako nas ponovo neko napadne. Mi se nismo miješali u unutrašnja pitanja Hrvatske niti smo upućivali prijetnje teritorijalnom integritetu Hrvatske, te pozivam vlasti ove susjedne države da prestane, u sinergiji sa HDZ BiH, u javnosti i iza zatvorenih vrata, prijetiti teritorijalnom integritetu BiH - rekao je Džaferović.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitanja Šefik Džaferović
0 31.05.2023 11:57
Šefik Džaferović
0 16.02.2023 17:38
Ustavni sud BiH Federalni radio Christian Schmidt Željko Komšić Šefik Džaferović
0 20.01.2023 17:47
Ustavni sud BiH zahtjev Željko Komšić Šefik Džaferović
0 19.01.2023 10:00