videoprilog Mime Senade Golubić (Dnevnik 2)

Džaferović nakon sastanka sa Sanchezom: Unaprijediti ekonomsku saradnju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako je potrebno napraviti iskorak kada je u pitanju ekonomska saradnja sa Španijom, kao i niz drugih oblasti.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik sastali su se s predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sanchezom Perez-Castejnom.

Džaferović je nakon sastanka kazao kako su danas razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja, evropskom putu BiH te reformama koje se u Bosni i Hercegovini trebaju obaviti kako bi zemlja što prije dobila kandidatski status.

Podsjetio je da je Sanchez na posljednjoj sjednici Evropskog vijeća 23. juna 2022. godine snažno podržao kandidatski status Bosne i Hercegovine.

”To je za Bosnu i Hercegovinu jako bitno i važno. Kraljevina Španija u drugoj polovini iduće godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Nadam se da će Bosna i Hercegovina do tada, imajući u vidu i izjavu koju su predsjednici političkih stranaka dali 12. juna ove godine pred predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom ispuniti uvjete i da će do tada postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je Džaferović.

Dodao je kako će sa španskim preuzimanjem predsjedavanja doći jedan novi impuls kada su u pitanju pregovori za članstvo između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

”Ono što smo danas od našeg prijatelja mogli da čujemo i na tome sam mu zahvalan, je jedna bezrezervna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, dostignutom nivou reformi u Bosni i Hercegovini koje smo mi mukotrpno u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom gradili ovdje uz pomoć međunarodne zajednice, ali prije svega na osnovu naših odluka u proteklih 27 godina“, kazao je Džaferović.

Smatra kako je to put kojim treba da ide Bosna i Hercegovina.

”Bosna i Hercegovina se ne može i neće vraćati nazad. Mi možemo samo da unapređujemo i dalje izgrađujemo, i u skladu s evropskim standardima gradimo institucije Bosne i Hercegovine. Sve što je urađeno do sada u proteklih 27 godina, urađeno je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je Džaferović.

Zahvalio je Sanchezu na podršci funkcionalnim institucijama BiH jer “bez funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine, nije moguće uraditi ništa“.

Kazao je kako je razgovarano i o bilateralnim odnosima dviju zemalja.

“Naši odnosi su prijateljski, bez otvorenih pitanja. Na političkom nivou oni su zaista odlični i nastavit ćemo dalje da ih gradimo i unapređujemo”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je Sanchez uvijek bio otvoren za razgovor sa zvaničnicima iz BiH.

“Ono gdje možemo da napravimo iskorak, to je ekonomska saradnja. Ona ne oslikava tako visok i tako dobar nivo političkih odnosa. Tu se stvari moraju unaprijediti“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako se saradnja može unaprijediti i kada su u pitanju investiranje i robna razmjena, te na polju kulture i obrazovanja.

”Postoje brojne oblasti, počev od turizma u kojima možemo da razvijamo i jačamo našu saradnju“, rekao je Džaferović.

Predsjednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sanchez rekao je kako Bosna i Hercegovina može računati na podršku Španije na putu ka Evropskoj uniji.

”Također sam 2020. godine htio doći na obilježavanje Srebrenice, pa sam htio da iskoristim ovu situaciju da izrazim svoje žaljenje zbog tog događaja“, rekao je Sanchez.

Dodao je kako je njegova posjeta, zapravo, podrška Vlade Španije regiji, a posebno Bosni i Hercegovini.

Istakao je kako će danas posjetiti i Mostar, te da želi da Bosna i Hercegovina dobije firme iz Španije, kao i da bude unaprijeđena saradnja kada je u pitanju Erasmus.

Osvrnuo se i na intenziviranje saradnje Španije sa Zapadnim Balkanom.

”Evropska unija treba što prije pružiti šansu i drugim zemljama. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, ali i ulasku Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju“, kazao je Sanchez.

Ponovio je da je pružio podršku da BiH dobije kandidatski status.

“To je ono što su bili zadnji zaključci 12. juna s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. To je dobra baza kako bi se išlo prema naprijed. Ovo je dobra šansa, treba je iskoristiti“, rekao je Sanchez.

Dodao je kako je potrebno usvojiti zakone koji se nisu usvojili, a vežu se za fiskalnu politiku i tome slično.

”Izbori u oktobru moraju biti dobro održani. Mi, Evropska unija i SAD želimo da se demokratski izaberu vlade i da se formira takva demokratski izabrana vlada“, rekao je Sanchez.

Dodao je kako se radi na tome da se prevaziđe teška situacija.

”Zemlja mora biti odgovorna i zato sam tražio od političkih lidera tri stvari: da se smanje tenzije, retorika podjela, treba se vratiti institucijama, uvijek razgovarati i pronaći dobre dijaloge i rješenja“, rekao je Sanchez.

Smatra da je bitno staviti interese građana prije svega.

”Moraju se reforme napraviti da bi građani bolje živjeli. Uvijek možete računati na podršku Španije, posebno na evropskom putu Bosne i Hercegovine“, rekao je Sanchez.

Sanchez je u petak počeo posjetu Zapadnom Balkanu. Nakon Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje se da će posjetiti i Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju te Albaniju.

federalna.ba/AA

Pedro Sanchez Šefik Džaferović