Džaferović i Rutte razgovarali o političkoj situaciji u BiH i regionu zapadnog Balkana

Džaferović i Rutte razgovarali o političkoj situaciji u BiH i regionu zapadnog Balkana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom.

Džaferović i Rutte razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana.

Posebna pažnja posvećena je procesima ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kroz osporavanje državnih institucija BiH i njihovih ovlasti, što je djelovanje koje neće biti tolerisano i mora biti zaustavljeno po svaku cijenu, uključujući i restriktivne mjere - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je i o višemjesečnim blokadama rada državnih institucija BiH, te o potrebi da se institucije vrate radu i redovnom odlučivanju u punom kapacitetu kako bi se osigurala stabilnost i kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila ubrzani napredak na svome evropskom putu, kroz usvajanje reformskih zakona u skladu s Mišljenjem Evropske komisije.

Predsjedavajući Džaferović se zahvalio premijeru Rutteu na principijelnim stavovima Nizozemske na sjednicama tijela Evropske unije u vezi sa situacijom u Bosni  Hercegovini, što je imalo stabilizirajuće efekte na situaciju u BiH.

Razgovarano je o potrebi dosljednog provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kako bi bila garantirana jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na etničku pripadnost.

Razgovarano je i o nedopustivosti pokušaja da se kroz izbornu reformu produbljuje diskriminacija po etničkom osnovu što bi bilo protivno evropskim vrijednostima.

Stav Kraljevine Nizozemske je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenim zakonskim rokovima.

Razmijenjena su i mišljenja o situaciji prouzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i njenim posljedicama na stabilnost zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Nizozemske Marko Rutte istaknuli su veoma dobre bilateralne odnose dvije države, te izrazili opredjeljenje za daljnje unapređenje saradnje u svim oblastima posebno u ekonomiji - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Šefik Džaferović Mark Rutte Nizozemska Bosna i Hercegovina
Šefik Džaferović Evropska mreža organizacija za promatranje izbora
0 29.06.2022 14:41
Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a Šefik Džaferović
0 28.06.2022 19:58
Šefik Džaferović
0 28.06.2022 11:19
Bosna i Hercegovina Predstavnički dom Parlamenta BiH Nacrt budžeta
0 27.06.2022 07:34
Ducati Francesco Bagnaia sport Nizozemska Holandija Moto GP
0 26.06.2022 15:49