videoprilog Elme Agić (Dnevnik 2)

Džaferović i Dodik u Antaliji na panelu 'Budućnost Bosne i Hercegovine'

Rat u Ukrajini u fokusu je Diplomatskog foruma u Antaliji kojem prisustvuju i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik. Jutros su se iza zatvorenih vrata sastali s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. A obratili su se i na panel-diskusiji o budućnosti BiH koju su obilježili oprečni stavovi i žestoka interakcija.

Oprečni stavovi i međusobna smirivanja ispratila su panel-diskusiju. Karakter sukoba u Ukrajini, međunarodne presude i intervencije, visoki predstavnik, NATO savez - neka su od pitanja koja nisu naišla na zajednički jezik.

“Ovaj trenutak koji mi živimo danas u BiH nije trenutak takav kakav jeste zato što mi nemamo rješenja, mi imamo rješenja. Ali imamo problem jer gospodin Dodik i svi oni koji ga slijede ne želi da poštuje ta rješenja”, kazao je Džaferović.

“Okej, bilo je nekih stvari koje smo donijeli u prošlosti, ali ta atmosfera uopšte nije bila legitimna, ona je bila atmosfera nasilja, političkog nasilja visokih predstavnika i drugih”, rekao je Dodik.

Džaferović je istakao da je NATO zaustavio rat u BiH, pomagao da se uspostavi mir i po Dejtonskom mirovnom sporazmu, NATO ima obavezu da štiti BiH.

DODIK je kazao da NATO-u ovakva BiH, kako je rekao, “potpuno nesređena, u značajnoj mjeri promašena” - uopšte ne treba.

No, za jedno rješenje dijele mišljenje - članstvo u Evropskoj uniji. Ipak, i o tom pitanju s različitom dozom optimizma.

“Evropska unija sve više proizvodi problema unutar sebe i Evropska unije nije ona u koju smo mi se zaklinjali i tako je euforično prihvatali. Ona je i danas važna i mi bismo željeli da se to ubrza. Volio bih da bez ikakvih uslovljavanja danas neko kaže da je Bosna i Hercegovina članica Evropske unije, a to se neće desiti”, rekao je Dodik.

Između ostalog, imajući u vidu dešavanja u Ukrajini, Dodik je poručio da BiH nema kapaciteta za rat i da je upravo priča o ratu indukovana s ciljem vršenja pritiska na nova politička rješenja. A šansu za rješavanje krize vidi u dogovoru tri naroda. Stoga je nakon susreta s Erdoanom, ponovio svoj zahtjev za zajednički sastanak turskog predsjednika, Vučića, Milanovića i bh. lidera. Džaferović je, istovremeno, reagirao i zahtjev odbio jer, kako je kazao, ne želi nove formate oko pitanja koja su riješena i zapisana u Ustavu BiH.

federalna.ba

Šefik Džaferović Milorad Dodik Antalija Antalijski diplomatski forum
Okružno javno tužilaštvo Bijeljina Milorad Dodik Srebrenica
0 11.06.2024 20:31
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 08.06.2024 12:28
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36