'BiH ne priznaje separatističke referendume u okupiranim oblastima Ukrajine'
(Izvor: AA/Arhiva)

'BiH ne priznaje separatističke referendume u okupiranim oblastima Ukrajine'

Povodom održanih refrenduma, a potom i objavljenih rezultata iz dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović. U saopćenju kaže:

"Separatistički referendumi u više oblasti Ukrajine, koje se trenutno nalaze pod ruskom vojnom okupacijom, nelegalni su sa stanovišta međunarodnog prava i Bosna i Hercegovina ih ne priznaje.

Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravno utemeljenje, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorije suverene države, a, na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uslovima vojne okupacije.

U skladu sa svojim zvaničnim stavom o Ukrajini, Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, te ćemo ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Generalne skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte, potvrdila ovo opredjeljenje", navedeno je u saopćenju.

federalna.ba

Šefik Džaferović referendum Ukrajina