Dvije sestre tinejdžerke u Indiji silovane i obješene
(Izvor: UPPOLICE TWITTER)

Dvije sestre tinejdžerke u Indiji silovane i obješene

Dvije sestre tinejdžerke pronađene su mrtve obješene o drvo u indijskoj državi Utar Pradesh u najnovijem slučaju otmice i silovanja. Policija je saopštila da su tijela sestara pronađena sinoć u oblasti Lakhimpur. Policija je pokrenula istragu nakon što je porodica prijavila da su djevojke otete i silovane.

Šest muškaraca je uhapšeno zbog silovanja i ubistva, a tijela žrtava su poslana na obdukciju, navodi BBC.

Djevojke, mlađe od 18 godina, pripadale su kasti Dalit koja je na dnu duboko diskriminatorske Hindu hijerarhije.

Uprkos ustavnoj zaštiti, ova zajednica se najčešće suočava sa predrasudama i nasiljem. Devetnaestogodišnja djevojka iz ove zajednice bila je žrtva grupnog silovanja i ubistva u oblasti Hathras u državi Utar Pradesh 2020. godine što je izazvalo osudu javnosti.

Lokalni mediji javili su da je majka djevojaka rekla da su ih odveli muškarci na motociklima, te da su i nju napali kada je pokušala da ih spriječi.

Porodica je onda krenula u potragu, ali ih je našla kako vise na drvetu. Šef okružne policije Sanjeev Suman rekao je da su djevojke odvedene u polje šećerne trske gdje su zadavljene na smrt. "Optuženi su zatim objesili njihova tijela o drvo kako bi izgledalo kao samoubistvo", dodao je g. Suman, prenosi kanal NDTV. Prema lokalnim medijima, policija je naišla na određeni otpor kada su otišli u dom djevojčica u srijedu navečer, gdje su se mještani pridružili porodici u protestu.

Među dalitskom zajednicom postoji duboka sumnja u policiju. Vlasti su optužene za apatiju i zaštitu pripadnika više kaste nakon napada u Hathrasu. Porodica žrtve iz Hathrasa također je tvrdila da je ona bila prisilno kremirana bez da im je policija dala priliku da se oproste.

Uttar Pradesh, na sjeveru Indije, najnaseljenija je država u zemlji s više od 200 miliona ljudi - i ima rekord nasilja nad ženama i dalitima. Nedavna smrt dviju sestara izazvala je gnjev protiv glavnog ministra Yogija Adityanatha, a opozicioni čelnici optužuju ga za vođenje vlade bez zakona.

"U Yogi vladi, siledžije svaki dan maltretiraju majke i sestre, vrlo sramotno. Vlada bi trebala istražiti stvar, krivci bi trebali dobiti najoštriju kaznu", napisao je Akhilesh Yadav iz stranke Samajwadi na Twitteru. Šef stranke Bahujan Samaj Mayawati rekao je da se kriminalci u Uttar Pradeshu ne boje jer su "prioriteti vlade pogrešni".

Priyanka Gandhi iz Kongresne stranke također je napala gospodina Adityanatha i rekla da "davanje lažnih reklama u novinama i TV-u ne poboljšava zakon i red".
"Uostalom, zašto se gnusni zločini protiv žena povećavaju u Uttar Pradeshu?" pitala je.

federalna.ba/BBC

Indija silovanje ubistvo
Banja Luka Banjaluka ubistvo
0 03.12.2022 12:41
Banja Luka ubistvo
0 03.12.2022 10:26
Denis Tot ubistvo presuda
0 30.11.2022 12:43
Meksiko ubistvo novinar
0 24.11.2022 08:50