videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Dvije grupe polaznika Škole fotografije Zenica završile obuku

Škola fotografije Zenica u četvrtak navečer je u sali Bosanskog narodnog pozorišta prigodnom ceremonijom, dodjelom diploma te zahvalnica prijateljima Škole ozvaničila kraj obuke za dvije grupe polaznika Škole, od kojih najmlađi član ima 11, a najstariji 76 godina.

Nagrađivana bosanskohercegovačka i američka dokumentarna fotografkinja Dijana Muminović u proteklom period prenijela je svoja iskustva na 40 polaznika Škole fotografije među kojima je i Ahmed Mušić: “Fokusirao sam se na portretnu fotografiju pa sam želio da se učlanim u Školu fotografije da bih unaprijedio svoje znanje o fotografiji, da bih stekao nova prijateljstva, da bih se bacio u nove situacije i da kroz nove vidike, zapravo, pogledam svijet drugim očima”.

Idejom i radom Škole fotografije zadovoljni su brojni Zeničani. Emina Imamović je među njima: “Sad kako je Dijana evocirala uspomene gdje su koju izložbu imali, tek onda smo suprug i ja shvatili koliko dugo je to trajalo i koliko je značajno što je naše dijete, koje sada ima već šesnaest i po godina, bilo dio toga”.

Uručene diplome trebale bi omogućiti polaznicima Škole otvaranje vrata za buduću saradnju sa raznim organizacijama i institucijama iako je određeni vid uspostavljen, naročito sa lokalnim medijima i nevladinim organizacaijama kojima su uručili zahvalnice. Zahvalnicu je dobila i sekcija Zenica trči.

“Dijana i njena Škola fotografije uz nas su bili godinama. Zabilježili su svaki veliki uspon, zabilježili su i Prvi zenički noćni cener i Drugi zenički noćni cener i, evo, nama je večeras bilo zadovoljstvo da prisustvujemo ovoj ceremoniji”, istakla je Naila Muratović-Šogolj, PR sekcije Zenica trči.

Radi se na planovima o nastavku i proširenju programa, izjavila je za FTV Dijana Muminović, osnivačica Škole fotografije: “Nadamo se da ćemo otvoriti nove časove kao što su fotonovinarstvo te fototerapija - fotografija za unapređenje mentalnog zdravlja, kao i čas fotografije za gluhe i nagluhe”.

Posebno važnu ulogu Škola fotografije imala je u pandemiji. Pružajući mogućnost kreativnog ispoljavanja emocija na polaznike je djelovala terapeutski.

federalna.ba

Škola fotografije Zenica Zenica Dijana Muminović
Bosansko narodno pozorište Zenica Sparina Festival bh. drame Zenica Anes Osmić
0 30.05.2023 19:42
Zenica rudari radnički neposluh
0 29.05.2023 08:11
Hasan Zahirović Festival bh. drame Festival bosanskohercegovačke drame Zenica Federalni radio
0 27.05.2023 15:09
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica rudnik
0 26.05.2023 17:18